'Een extra stal met witte hennen opzetten'

Het is nog niet zolang geleden dat ik een column heb mogen schrijven. Daarin schreef ik over de problemen die ik op mijn bedrijf heb gehad met de kippen die vogelgriep (aviaire influenza) hadden. Inmiddels zit ik gelukkig weer helemaal vol en zijn de eerste eieren weer geleverd.

%27Een+extra+stal+met+witte+hennen+opzetten%27
© Dirk Hol

Het koppel bestaat uit meerdere partijen, waardoor het even afwachten was hoe het zou lopen. De ene partij was al twintig weken toen ze naar ons kwam, de andere hennen waren net zeventien weken. Even puzzelen dus. Met het sturen van licht, water en voer was het zoeken.

Hoe we dit aangepakt hebben? Proberen, kijken en luisteren. Van daaruit hebben we overlegd met de voorlichters van de hennen en de voerleverancier. Daarna volgt een periode van steeds aanpassen en bijsturen. Inmiddels leggen de witte hennen al zo'n 60 procent. En ook de bruine hennen komen in productie. Het is echt maatwerk, maar tot nu toe ben ik tevreden over hoe het loopt.

Helaas moest ik het op deze manier doen. Als er laagpathogene vogelgriep op het bedrijf is, dan is het beleid gericht op uitzieken. Dit werkt bij 99,9 procent van de bedrijven prima. Het betekent ook dat je bij de overheid geen aanspraak kunt maken op compensatie vanuit het diergezondheidsfonds.

Kippen van 48 weken weg doen, dat doe je niet zomaar

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal (NB)

Bij mij pakte het helaas verkeerd uit. De hennen kwamen niet meer terug in productie. Omdat ik geen compensatie kreeg, moest ik alle kosten zelf dragen. Kippen van 48 weken weg doen, dat doe je niet zomaar. Jammer genoeg is het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) nooit met mij in gesprek geweest over hoe de situatie op mijn bedrijf was. Hier ben ik teleurgesteld over geweest.

Maar goed, je moet niet terug blijven kijken, maar juist vooruit gaan werken. We hebben nu weer mooie, gezonde kippen zitten en het lijkt erop dat alles weer aan de leg komt. We zijn inmiddels ook vooruit aan het plannen voor de andere stallen.

De oudere koppels moeten in augustus worden vervangen. Dit zijn drie koppels: één vrije uitloop-koppel en twee scharrelstallen. We gaan in de uitloopstal weer witte hennen zetten en in de andere stallen wordt de helft wit en bruin. Dit doen we in verband met de vraag vanuit de eierhandel.

Omdat er meer vraag komt naar witte hennen, hebben we ervoor gekozen om nog een extra stal witte hennen op te zetten voor het 'Beter voor'-concept van Albert Heijn. De bruine eieren hebben we nodig voor de eigen verkoop. Onze klanten vragen op dit moment nog steeds veel naar bruine eieren. Dit blijven we natuurlijk wel evalueren, want wie weet verandert ook dit in de toekomst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 12°
    20 %
  • Vrijdag
    19° / 12°
    50 %
  • Zaterdag
    20° / 13°
    80 %
Meer weer