NAV wil verbod op inkoop onder kostprijs

Een verbod op inkoop onder de kostprijs is een kleine bijdrage aan een structureel betere positie van boeren in de keten. Een gedegen markt- en prijsbeleid moet uiteindelijk leiden tot een toekomstbestendig voedselsysteem. Dat stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

NAV+wil+verbod+op+inkoop+onder+kostprijs
© Dirk Hol

De NAV werkt al een aantal jaren samen met maatschappelijke organisaties om de Wet oneerlijke handelspraktijken (OHP) te verbeteren. Dit samenwerkingsverband is nu een lobby begonnen om de wetgeving uit te breiden met een clausule om het inkopen van voedselproducten onder de kostprijs te verbieden.

Een aantal landen, zoals Frankrijk, kent die toevoeging al. In België wordt er inmiddels aan gewerkt. De NAV hoopt dat de nieuwe regering in Nederland ermee aan de slag wil gaan, vooruitlopend op wat er eventueel in Europa gebeurt.


Gemiddelde kostprijs

In België is het voorstel om voorafgaand aan het seizoen door een werkgroep vanuit de sector en economen een gemiddelde kostprijs te laten opstellen die door brancheorganisaties wordt overgenomen. Daarbij is ook gedacht aan onvoorziene omstandigheden die een grote invloed hebben op de kostprijs. Bij een onvoorziene verhoging van de kostprijs vervalt het verbod op heronderhandelen van een gesloten contract. De producent mag dan voorstellen om opnieuw te onderhandelen, een afnemer niet.

De NAV verwacht geen wonderen van een wettelijk verbod op het inkopen onder de kostprijs; de wereldmarktprijs van tarwe zal niet ineens 50 procent stijgen. Wel moet dit verbod voorkomen dat Nederlandse supermarkten aardappelen, groenten en fruit onder de kostprijs kunnen inkopen. Zeker nu Jumbo een nieuwe prijzenoorlog heeft aangekondigd is betere bescherming van de inkoopprijs voor boeren belangrijk, benadrukt de vakbond.

Jumbo benadrukt in reactie hierop dat de supermarktketen geen prijzenoorlog is gestart. 'In onze communicatie laten we, in een periode waarin prijsbewust boodschappen doen relevant is voor klanten, het onderscheid zien ten opzichte van anderen met een soortgelijk ruim assortiment aan A-merken', merkt een woordvoerder van de supermarktketen op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer