'Onder de indruk van Vietnamees enthousiasme'

Zodra ik naar buiten stap word ik overweldigd door de kakofonie van geluiden, geuren, mensen en de temperatuur. Welkom in Hanoi, een stad met ruim 8 miljoen inwoners en meer dan 5 miljoen motoren, brommers en scooters.

%27Onder+de+indruk+van+Vietnamees+enthousiasme%27
© John Oud

Overal op straat worden allerhande spullen verkocht, wordt voedsel klaargemaakt en zitten mensen te eten. Ik ben hier niet op vakantie, maar ik moet toegeven dat deze omgeving, ver weg van huis, me losmaakt van alle dagelijkse werkzaamheden op ons melkveebedrijf.

De volgende dag vlieg ik samen met twee bedrijfsadviseurs van Agriterra naar de Centrale Hooglanden van Vietnam. Na de dag in de drukke hoofdstad is het rustige platteland een verademing. Ik ga hier meewerken aan twee workshops over ledenbinding en vrouwelijk leiderschap. Aan het eind van de reis geef ik in Hanoi een presentatie voor vrouwelijke CEO's uit Aziatische landen. Die gaat over het belang van de inzet van verschillende kwaliteiten en diversiteit binnen een toekomstbestendige coöperatie.


Koffiecoöperatie

Gedurende deze dagen bezoeken we een koffiecoöperatie die al een aantal jaren door Agriterra wordt begeleid. Ik ben onder de indruk van het enthousiasme en de gedrevenheid van de coöperatieleden en hun directeur. Zij omarmen de adviezen, kennisdeling en trainingen van Agriterra. Dit geeft hen gemakkelijker toegang tot funding voor projecten, productiestijging en een grotere ledenbetrokkenheid.

Zijn hiermee alle credits voor Agriterra? Nee, zeker niet. De Aziatische coöperatie heeft leden die intrinsiek gemotiveerd zijn om op een toekomstbestendige manier te produceren. Daarnaast is de directeur een inspirator en iemand met een visie. Hij spreekt de taal van zijn leden en weet ze te motiveren.

In het verleden ben ik vaker voor Agriterra naar het buitenland gereisd. Maar nu zie ik voor het eerst van dichtbij hoe het werk van de bedrijfsadviseurs van Agriterra het verschil kan maken. Het is dan ook van groot belang dat de juiste coöperaties worden benaderd. Ze moeten ontvankelijk zijn voor de werkwijze en deze willen omarmen. Dan werkt het als een vliegwiel. Mijn werk als Agripooler bestaat uit het delen van kennis, ervaringen en inspiratie over hoe wij het in Nederland doen. Maar dat werkt twee kanten op, want deze boeren en tuinders zijn ook voor mij een waardevolle inspiratiebron.


Ontwikkeling van boerenorganisaties

Agriterra is in 1997 ontstaan als initiatief van de Nederlandse agrarische sector, coöperaties en vrouwenorganisaties. Een van de ambities is dat we op een effectieve manier werken aan de ontwikkeling van coöperaties en boerenorganisaties in ontwikkelingslanden. Dit belangrijke werk zorgt ervoor dat we via de coöperaties 1 miljoen lokale boeren bereiken. Daarmee versterken we samen het boerenbelang en stimuleren we economische groei.

Voor mij persoonlijk was dit een enerverende reis waar ik met een goed gevoel op terugkijk. Ik kijk er dan ook naar uit om tijdens een volgende missie opnieuw mijn bijdrage te kunnen leveren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    15° / 11°
    90 %
  • Zaterdag
    14° / 8°
    40 %
Meer weer