Aanpakken probleemwolf kost tijd, Rummenie werkt aan eigen agenda

Ondanks de afzwakking van de beschermde status van de wolf zal het nog wel even duren voordat er werkelijk tot het beheer van probleemwolven kan worden overgegaan. De aanpassing van de Habitatrichtlijn moet langs alle Europese wetgevers en dat kan pas vanaf maart 2025.

Aanpakken+probleemwolf+kost+tijd%2C+Rummenie+werkt+aan+eigen+agenda
© Dirk Hol/Provincie Friesland

De Conventie van Bern, die over de beschermde status van de wolf gaat, heeft vorige week besloten dat Europese landen meer mogelijkheden krijgen om de wolvenpopulatie te beheersen en probleemwolven aan te pakken. De verandering gaat in per 7 maart 2025. Pas dan kan de Europese Commissie een voorstel doen om de Habitatrichtlijn aan te passen.

De wijziging van de Europese wetgeving die is gebaseerd op het Verdrag van Bern verloopt via het reguliere wetgevingsproces. Na goedkeuring van deze wetswijziging door het Europees Parlement en de relevante Europese ministers is het Europese deel van het traject afgerond. Het is dan aan Den Haag om de beschermde status van de wolf te wijzigen in de Nederlandse wet.

'In de praktijk betekent dit dat het nog wel even gaat duren voordat we in Nederland iets van de aanpassing gaan merken', zegt Ingelise de Boer, woordvoerder van de Europese Commissie.


Ernstige zorgen

Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) zei vorige tijdens een Kamerdebat dat hij zich ernstige zorgen maakt over het groeiend aantal incidenten met wolven in Nederland. Hij werkt samen met de provincies aan een Landelijke uitvoeringsagenda wolf die nog voor het einde van het jaar naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Het plan gaat onder meer over het voorkomen van wolvenaanvallen en daadkrachtig optreden als, ondanks alle preventie, toch een aanval plaatsvindt. Zo komen er 'fencingteams' die naar buitenlands voorbeeld boeren helpen met het plaatsen van wolfwerende hekken.

Rummenie spreekt ook met de Europese Commissie over een maatwerkaanpak voor Nederland. 'Ik wil er met deze acties voor zorgen dat we in Nederland samen kunnen leven en vee kunnen houden zonder vrees voor aanvallen van wolven.'

De provincies werken aan een eigen wolvenplan. Daarover is nog geen overeenstemming, bleek vorige week. Zo zijn de provincies het niet eens over nieuwe voorwaarden voor het vergoeden van wolvenschade.


Analyse wolf in EU

Het besluit de beschermde status van de wolf te verlagen werd gedaan op basis van een analyse van de wolvensituatie in de Europese Unie. Hiervoor is inbreng verzameld van lokale overheden, academici en andere betrokken partijen uit EU-lidstaten.

De analyse laat zien dat er nu meer dan 20.000 wolven zijn in 23 verschillende EU-lidstaten. Dit is goed nieuws voor de biodiversiteit in Europa, maar brengt ook gevaren mee voor bijvoorbeeld vee.

Het rapport schat dat jaarlijks 65.000 gehouden dieren in de EU worden gedood door een wolf. Het merendeel (73 procent) bestaat uit geiten of schapen. Verder zijn ook rundvee (19 procent) en paarden en ezels (6 procent) gewilde prooien voor het roofdier. In Finland en Zweden doden wolven regelmatig gedomesticeerde rendieren.


Lokale gevolgen groot

Op de totale Europese veestapel van rond de 60 miljoen schapen is de wolf verantwoordelijk voor de dood van 0,065 procent daarvan. Ondanks dat de totale impact dus klein is, stelt de EU-analyse dat op lokaal niveau de gevolgen groot kunnen zijn.

Ondanks dat wolven mensen kunnen aanvallen is er in Europa in de afgelopen veertig jaar geen enkel geval geregistreerd. Om eventuele risico's nog verder uit te sluiten zijn er wel protocollen ontwikkeld om met probleemwolven om te gaan. Het kan hierbij onder meer gaan om exemplaren die bedelen om voedsel of te nieuwsgierig gedrag vertonen richting de mens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 3°
    0 %
  • Donderdag
    20° / 5°
    0 %
  • Vrijdag
    20° / 7°
    0 %
Meer weer