'Mercosur vraagt flinke herziening'

Europese organisaties van boeren en voedselproducenten eisen een herziening van de handelsovereenkomst met Mercosur. Zeven organisaties, waaronder Copa-Cogeca, roepen de politiek op tot actie om de agrarische sector en consumenten te beschermen.

%27Mercosur+vraagt+flinke+herziening%27
© ANP

Europese landbouworganisaties vragen EU-beleidsmakers om de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen te heroverwegen na de recente opschorting van de export van rundvlees van vrouwelijk vee door Brazilië. De laatste EU-audit onthult de hardnekkige problemen van Brazilië om te voldoen aan de Europese normen voor voedselveiligheid, vooral wat betreft het traceren van verboden hormonen.

De audit van het directoraat-generaal – het Europese ministerie – van Gezondheid en Voedselveiligheid bracht aanzienlijke hiaten aan het licht in het vermogen van Brazilië om hormoongebruik bij de export van vee naar de EU te traceren, vooral estradiol 17ß, een groeihormoon dat veel wordt gebruikt in Brazilië, maar al meer dan veertig jaar verboden is in de EU vanwege de mogelijke risico's op kanker.


Zelfverbod

Ondanks deze bevindingen heeft de Europese Commissie de Braziliaanse autoriteiten toegestaan om een 'zelfverbod' in te voeren, totdat ze hormoonvrije rundvleesexport naar Europa kunnen garanderen. Deze beslissing heeft geleid tot ernstige zorgen over de toereikendheid van het toezicht en de betrouwbaarheid van de zelfregulering in Brazilië, vooral gezien het recente 'Carne Fraca'-schandaal dat ernstige tekortkomingen in de Braziliaanse vleesindustrie aan het licht bracht.

Wij dringen er bij EU-beleidsmakers op aan deze overeenkomst in zijn huidige vorm te verwerpen

Copa-Cogeca (koepel boerenorganisaties), Euwep (pluimvee), Selma (vleesvee), Avec (pluimvee), CEFS (suikerproducenten), CEPM (maisproducenten), Cibe (suikerbietentelers)

Bovendien maken de terugkerende problemen in Brazilië met het beperken van het gebruik van gevaarlijke gewasbeschermingsmiddelen en de toenemende verschillen in fytosanitaire normen tussen Brazilië en de EU de situatie onhoudbaar en onaanvaardbaar voor EU-boeren. Een aanstaande CEPM-studie toont bijvoorbeeld aan dat 52 procent van de werkzame stoffen die in Brazilië en Argentinië zijn toegestaan voor gebruik op mais, meer dan vijftien jaar verboden zijn in de EU.


Suikerbieten

Wat betreft suikerbieten zijn ongeveer dertig werkzame stoffen toegestaan in suikerriet in Brazilië, maar niet langer zijn toegestaan voor gebruik in suikerbieten in de EU. Deze verschillen kunnen niet alleen worden verklaard door verschillende omstandigheden zoals klimaat, bodem of mitigerende maatregelen. Een werkzame stof die in de EU als gevaarlijk voor de gezondheid of het milieu wordt beschouwd, moet ook in Mercosur-landen als gevaarlijk worden beschouwd.

Europese boeren zijn gealarmeerd door de potentiële risico's van toenemende import uit Brazilië onder de EU-Mercosur-overeenkomst, omdat dit de strenge EU-normen voor dierenwelzijn, milieubescherming en consumentengezondheid zal ondermijnen. Toegang tot de Europese markt verlenen voor producten die niet aan deze vastgestelde normen voldoen, is een slechte zaak voor EU-producenten en -consumenten.

Wij dringen er bij EU-beleidsmakers op aan deze overeenkomst in zijn huidige vorm te verwerpen en zich in te zetten voor een handelsbeleid dat de strenge normen van onze landbouwsector hoog houdt en Europese waarden weerspiegelt, zoals benadrukt in de strategische dialoog over de toekomst van de landbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 10°
    95 %
  • Vrijdag
    8° / 5°
    15 %
  • Zaterdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer