Toelating gentech bij veredeling verloopt stroperig
De toelating van nieuwe genomische technieken bij plantenveredeling in de EU is nog ver weg, ondanks een eerder voorstel van de Europese Commissie en groen licht van de milieucommissie in het Europees Parlement. Nederland is voorstander, maar het lukt niet voldoende andere lidstaten mee te krijgen.
Dat blijkt uit een rapportage over de voortgang van lopende EU-wetgevingsdossiers die minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur (LVVN) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De Europese Commissie deed in juli 2023 al een voorstel voor het gebruik van nieuwe genomische technieken bij plantenveredeling. Hierdoor kunnen planten en producten die met deze technieken worden veredeld gereguleerd worden toegestaan. Nu blijkt dat de besluitvorming verderop in de Brusselse molen stroperig verloopt.
Nog geen meerderheid
Ondanks de intensieve onderhandelingen die afgelopen jaar over dit dossier zijn gevoerd onder verschillende Europese voorzitterschappen, is er vooralsnog geen gekwalificeerde meerderheid gevonden in de Europese Raad, meldt Wiersma.
'Onder het huidige Hongaarse voorzitterschap wordt weinig voortgang geboekt met het voorstel. Een compromis lijkt voorlopig niet dichtbij. Nederland blijft actief bijdragen aan de gesprekken over het commissievoorstel en zet zich ervoor in om snel tot een veilige, proportionele en toekomstbestendige wetgeving te komen', aldus het bericht van de minister.
Toen ze het voorstel vorig jaar indiende, meldde de Europese Commissie dat de EU achterop dreigt te raken bij voedselproducerende landen die technieken als Crispr-Cas wel toelaten. De milieucommissie van het Europees Parlement heeft in januari van dit jaar al voor een wetsvoorstel gestemd die de toepassing van nieuwe genetische technieken (NGT's), waaronder Crispr-Cas, in Europa toestaat.
Terugdringen gewasbescherming
Genomische veredelingstechnieken spelen ook een rol bij de ontwikkeling van plantenrassen die resistent zijn tegen ziekten en plagen. En die zijn weer belangrijk bij het terugdringen van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Dat laatste is een politieke wens die steeds luider klinkt.
Minister Wiersma zei vorige week tijdens het debat over gewasbescherming dat ze in de Europese Unie blijft aandringen op toelating van nieuwe teelttechnieken als Crispr-Cas, omdat het de veredeling van weerbare gewassen kan versnellen. Verder wil ze in Europa aandringen op lagere eisen aan laagrisicomiddelen om de toelating daarvan te versnellen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson Tractor 6718S Dyna-VT trekker (ZND) #31538
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn Schudder GF 13003T (MG) #25408
Gebruikt, € 36.000
-
Stiga Estate 798 E
2022, P.O.A.
-
Vicon Schudder FANEX 1564 (ZOB) #25969
Gebruikt, € 33.000
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Zaterdag4° / 0°10 %
-
Zondag5° / 1°10 %
-
Maandag9° / 6°5 %