Agrico breidt pootgoedareaal uit in Duitsland en Denemarken

Aardappelcoöperatie Agrico breidt de teelt van pootgoed buiten Nederland verder uit. 'We zijn begonnen met de pootgoedteelt in Duitsland en Denemarken. Dit zijn voor ons nieuwe gebieden waar we potentie zien om verder te groeien in areaal.' Dat stelde Agrico-directeur Mark Zuidhof donderdag tijdens de rassenshow op het researchcentrum in het Flevolandse Bant.

Agrico+breidt+pootgoedareaal+uit+in+Duitsland+en+Denemarken
© Job Hiddink

Alleen al de overnames van Zaaizaad- en Pootgoedtelersvereniging Anna Paulowna (ZAP) en The Potato Company (TPC) zorgden voor een areaaluitbreiding van 1.250 hectare dit jaar. Daarnaast heeft Agrico honderd nieuwe telers aan zich weten te binden. Door beide factoren is het pootgoedareaal van het bedrijf in 2024 flink uitgebreid.

Voor verdere groei kijkt Agrico ook over de grens. 'In landen waarin wij dochterbedrijven hebben, zoals Agrico UK in het Verenigd Koninkrijk en Desmazières in Frankrijk, zien we flinke groeikansen in zowel teelt als afzet', licht Zuidhof toe. Verder is de aardappelcoöperatie in het Flevolandse Emmeloord begonnen met de teelt van pootgoed in Duitsland en Denemarken. 'Dit zijn voor ons nieuwe teeltgebieden waar we veel potentie zien om verder te groeien in areaal.'


Directeur van Agrico Mark Zuidhof hield donderdag bij de start van de rassenshow een openingsspeech.
Directeur van Agrico Mark Zuidhof hield donderdag bij de start van de rassenshow een openingsspeech. © Job Hiddink

Volgens de directeur van Agrico groeit de vraag naar pootgoed. 'Dat geldt voor zowel industrierassen voor frites, chips en zetmeel als voor de export- en retailrassen.' Voor de twee laatstgenoemde segmenten is er vooral belangstelling voor de rassen met phytophthoraresistenties.

Zuidhof: 'De phytophthorabestrijding in Europa was zeker de laatste twee jaar uitdagend voor aardappeltelers. Dit komt omdat de druk hoog was en het aantal gewasbeschermingsmiddelen afneemt. De veredeling van nieuwe aardappelrassen met brede resistenties is daarom belangrijk.'

Over het afgelopen groeiseizoen meldt hij naast de hoge phytophthoradruk dat het natte voorjaar van 2024 heeft geleid tot een laat plantseizoen. 'De pootgoedoogst in tonnen per hectare ligt onder het gemiddelde. Maar de kwaliteit van de aardappelen ziet er goed uit', stelt Zuidhof vast. 'Daarbij pakt de maatfractie positief uit. Er zit weinig bovenmaat in de veldgewaspartijen. Daardoor is het volume pootaardappelen in de pootgoedmaat groter dan afgelopen jaren.'


Drie nieuwe rassen

Na de openingstoespraak van Zuidhof meldt directeur Peter Oldenkamp van Agrico Research dat er dit jaar drie nieuwe Agrico-rassen zijn toegetreden tot de Nederlandse rassenlijst. Het betreft Janick, Leonore en Sidney. 'Janick is een zetmeelras dat een phytophthoraresistentie combineert met een hoog opbrengst- en drogestofgehalte.'


Janick wordt in 2025 op 75 hectare in Denemarken geteeld.
Janick wordt in 2025 op 75 hectare in Denemarken geteeld. © Job Hiddink

Daarnaast vertelt Oldenkamp dat Janick een laat rijp is en resistenties heeft tegen PV-Y en schurft. Janick beschikt ook over een nematodenresistentie tegen Globodera rostochiensis en het ras scoort een 6 op Globodera pallida 2. Het ras wordt in 2025 op 75 hectare in Denemarken geteeld en wordt wereldwijd op de markt gebracht onder het Agrico-merk Semagri.

Leonore komt voort uit de eigen kraamkamer van Agrico Research. Oldenkamp: 'Dit fritesras onderscheidt zich door zijn vroegheid (8) en een goede vroege drogestofontwikkeling en lengte. Leonore heeft lange, ovale knollen met een geschikte maat voor de vroege markt.' Het nieuwe ras scoort wat betreft resistenties een 7,5 op PV-Y en ook heeft het een resistentie tegen Globodera rostochiensis 1 en wratpathotype 1.


Leonore scoort een 8 op vroegheid.
Leonore scoort een 8 op vroegheid. © Job Hiddink

Het derde nieuwe ras Sidney is ook veredeld door Agrico Research. Volgens Oldenkamp is dit een vroeg hoofdgewas (6) met lange en ovale knollen. 'Daarnaast heeft Sidney een mooi drogestofgehalte en drogestofverdeling', voegt de directeur van Agrico Research toe. 'Agronomisch gezien is Sidney een sterk en stabiel ras met een lage vatbaarheid voor interne gebreken.'

Telers kunnen het ras verbouwen op een breed scala aan grondsoorten en onder verschillende groeiomstandigheden. 'Sidney vertoont een opmerkelijke robuustheid en veerkracht. Het ras heeft een sterke PV-Y-resistentie, een goede tolerantie voor schurft en een nematodenresistentie voor Globodera rostochiensis voor pathotypen Pa2 (8) en Pa3 (6).


Sidney vertoont een opmerkelijke robuustheid en veerkracht.
Sidney vertoont een opmerkelijke robuustheid en veerkracht. © Job Hiddink


Nieuwbouw Agrico Research

Tot slot meldt Zuidhof dat de coöperatie het afgelopen jaar heeft besloten om Agrico Research te gaan nieuwbouwen. Doel hiervan is om het rassenportfolio van Agrico ook in de toekomst te kunnen blijven verbeteren.

'Het zal met ongeveer 15 miljoen euro de grootste investering zijn in de historie van de coöperatie', zegt de Agrico-directeur. De bedoeling is dat het bouwproject snel na de rassenshow begint en rond de zomer van 2026 wordt afgerond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    9° / 8°
    50 %
  • Zondag
    8° / 7°
    95 %
  • Maandag
    9° / 4°
    90 %
Meer weer