Kabinet wil richtlijn voor omvang spuitvrije zones
Er komt een onderzoek naar de gewenste omvang van spuitvrije zones. Dat meldt landbouwminister Femke Wiersma aan de Tweede Kamer in een schriftelijke toelichting op haar plannen. De Kamer debatteert woensdagmiddag over gewasbeschermingsmiddelen.
De Tweede Kamer had de minister eerder al gevraagd een wetenschappelijk onderbouwd kader op te laten stellen van de benodigde breedte van spuitzones voor een gezonde woon- en leefsituatie naast agrarische percelen. Na uitspraken van de rechter is de vuistregel ontstaan dat een afstand van 50 meter tussen woningbouw en agrarische percelen waar gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt als 'niet onredelijk' wordt gezien.
Gemeenten kunnen in bepaalde situaties afwijken van deze afstand. Zij hebben bij de minister aangegeven dat ze graag een wetenschappelijk kader willen hebben om de afweging te maken. Wiersma wil nu samen met minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimte Ordening een wetenschappelijk onderzoek laten doen. Wageningen University & Research en het Rijksinstituut voor Ondernemend Nederland bekijken nu hoe zo'n afwegingskader eruit moet zien.
Glyfosaat
Met betrekking tot glyfosaat leeft de wens in de Tweede Kamer om een aantal toepassingen te verbieden. Dit is volgens Wiersma niet mogelijk. Ze wil wel de mogelijkheden onderzoeken om de toepassing van alternatieven te verplichten. Ze heeft een voorstel hiervoor naar de Raad van State gestuurd voor advies. Daarna is is het mogelijk om per regeling alternatieven te verplichten.
Wiersma verbindt aan zo'n alternatieve methode wel twee randvoorwaarden. Zo moet deze voor de ondernemer in de praktijk doeltreffend, doelmatig, uitvoerbaar en betaalbaar zijn. En de impact van een alternatief op andere doelen, zoals stikstof, klimaat of biodiversiteit, mag niet slechter zijn dan de impact van gangbare methoden.
Technische innovaties
Verder wil de landbouwminister het middelengebruik terugdringen met technische innovaties, zoals drones om vroegtijdig een ziekte te ontdekken. Daarnaast wil ze inzetten op weerbare rassen en teeltsystemen en de toepassing van precisietechnieken.
Naast de inzet op technische innovaties helpt het volgens de minister wanneer telers kunnen zien hoe hun middelengebruik zich verhoudt tot dat van collega's. 'Dit zorgt ook voor transparantie in het gebruik, tot meer bewustwording en gedragsverandering', stelt Wiersma. Ze wil met de sector een instrument ontwikkelen voor monitoring en benchmarking van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Lelieteelt
Het vorige kabinet heeft toegezegd een onderzoek te starten naar de mogelijkheden om uitbreiding van het areaal lelieteelt te beperken. Een onderdeel van dit plan van aanpak is om samen met de sector en de keten te kijken hoe het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan worden verminderd.
Wiersma heeft daarover gesprekken gevoerd met de bollensector en de keten. De uitkomst is dat de sector werkt aan een convenant met afspraken om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de bollenteelt terug te dringen. Dit convenant is naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024 gereed.
Het debat is vanaf 14 uur hieronder te volgen of via Debat Direct. Daarbij wordt waarschijnlijk ook gesproken over het niet naleven van gebruiksvoorschriften.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Vicon Extra 332XF frontschijvenmaaier
2016, P.O.A.
-
Kuhn GF13003T Cirkelschudder
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 4066R (KK) #30893
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga GYRO 500-E
2023, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Donderdag9° / 6°20 %
-
Vrijdag7° / 1°10 %
-
Zaterdag6° / -1°10 %