Agractie dreigt met rechtszaak tegen Wiersma om uitblijven PAS-beleid
Als landbouwminister Femke Wiersma niet snel iets doet om Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders te legaliseren, stapt Agractie naar de rechter. Dat schrijft de actiegroep in een brief aan de minister. 'U heeft nog drie maanden de tijd en heeft in de afgelopen vijf jaar van de stikstofcrisis slechts een handjevol PAS-melders kunnen legaliseren.'
De achterban van Agractie mort en verliest het vertrouwen in minister Wiersma. De actiegroep heeft geen fiducie in mogelijke oplossingen vanuit het ministerie, zoals het optrekken van de stikstofgrens, extern salderen of de zogenaamde ADC-toets.
Die ADC-toets geldt voor activiteiten met een negatief effect op de natuur, onder voorwaarde dat er geen alternatieven zijn. Verder moet er sprake zijn van dwingende redenen van groot openbaar belang. Tot slot moeten de nodige compenserende maatregelen worden getroffen om te waarborgen dat de algehele samenhang van Natura 2000 bewaard blijft.
'Van crisis naar crisis hobbelen'
'Zou het niet veel beter zijn om de beleidslijn van Agractie te volgen', schrijft de actiegroep in haar brief. 'Alles draait namelijk om de Nederlandse invulling van artikel 6 van de habitatrichtlijn. Onze stelling is: zolang Nederland die invulling niet aanpast, hobbelen we van crisis naar crisis.'
Agractie stelt voor om het sturen op kritische depositiewaarden (KDW's) los te laten en rechtstreeks te gaan sturen op de staat van instandhouding van de natuur. En om significantiestroken (250 meter) aan te wijzen langs stikstofgevoelige habitats in Natura 2000-gebieden. Binnen de stroken is een passende beoordeling nodig, daarbuiten niet meer. Die maatregelen worden dan gekoppeld aan een dalende, geborgde (regionale) ammoniakemissie vanuit de veehouderij, om een nieuwe PAS-problematiek te voorkomen.
Schaalvergroting
De voorgestelde lijn is niet alleen van belang voor legalisatie van PAS-melders, stel Agractie. Maar ook om het innovatiebeleid van de grond te krijgen waar Wiersma een oplossing ziet voor de landbouwcrisis. 'Om te kunnen innoveren moeten bedrijven namelijk ook kunnen ontwikkelen', aldus Agractie. 'Meestal kan dat niet zonder schaalvergroting en daarbij is het van groot belang om niet tegen de habitatrichtlijn aan te lopen.'
De actiegroep vreest dat Wiersma's innovatiebeleid niet van de grond komt wanneer het vergunningenbeleid niet wordt gewijzigd. 'Ondanks uw goede wil, worden er geen concrete maatregelen uitgevoerd die tijdig en afdoende zijn om de PAS-melders te legaliseren en die recht doen aan de afspraken zoals gemaakt in het hoofdlijnenakkoord. Doe iets! Anders zijn wij genoodzaakt dit via juridische procedures te moeten afdwingen', schrijft Agractie.
Minister Wiersma stelde in september ruim 200 miljoen euro beschikbaar om PAS-melders te helpen. Ze opent een nieuwe regeling voor de provincies, die de gedupeerden zo moeten kunnen helpen. Wettelijk is vastgelegd dat de noodzakelijke maatregelen voor het legaliseren van PAS-melders uiterlijk in februari moeten zijn uitgevoerd. Vanaf medio 2025 moeten provincies op de vergunningsplicht gaan handhaven, zei de Raad van State in februari van dit jaar.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Krone 243CV achtermaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
Iseki SIAL 5
Gebruikt, € 4.750
-
Honda HF2417K4 HB
2018, P.O.A.
-
Volumebak 150 cm euro aansluiting
Gebruikt, € 985
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Donderdag9° / 6°20 %
-
Vrijdag7° / 1°10 %
-
Zaterdag6° / -1°10 %