FAO-voedselprijsindex stijgt flink in september

De lijn in de voedselprijsindex van wereldvoedselorganisatie FAO buigt in september ineens scherp naar boven. Vooral suiker is in prijs gestegen, maar ook plantaardige oliën, zuivelproducten en granen zijn behoorlijk duurder geworden.

FAO%2Dvoedselprijsindex+stijgt+flink+in+september
© Pixabay

Vlees is in september de enige stabiele factor in de FAO-voedselprijsindex. Dat zorgt ervoor dat de prijsstijging in september niet nog meer stijgt dan 3 procent. Desondanks is het wel een opmerkelijke beweging die de index laat zien na ruim een jaar waarin het gemiddelde prijsniveau nauwelijks veranderingen liet zien. Met één sprong is de index op het hoogste niveau gekomen sinds juli 2023.

Suiker raakte eind vorig jaar in een dalende lijn. Daarbij moet worden gezegd dat suiker toen pittig aan de prijs was; het hoogste niveau sinds september 2011. Vanaf december 2023 verdampte in negen maanden tijd bijna een derde van de prijs.

September bracht een ommekeer. Ineens weer ruim 10 procent boven op de prijs van augustus. Grootschalige branden in Braziliaanse suikerrietvelden gaven daar ineens aanleiding toe. Handelaren vreesden dat dit een gevoelige slag toebrengt aan de beschikbaarheid van suiker in het seizoen 2024-2025 en dat zorgde plots voor aanzienlijk hogere prijzen.


Vooral palmolie duurder

Plantaardige oliën zijn vorige maand bijna 5 procent in prijs gestegen. De prijsstijging is weliswaar iets groter dan de maanden ervoor, maar is feitelijk verder een voorzetting van de lijn die in juni is ingezet. Vooral palmolie is in prijs gestegen op grond van lagere oogstverwachtingen op de palmolieplantages in Zuidoost-Azië.

De zuivelindex laat al een langere periode een stijgende lijn zien. In september 2023 bereikte zuivel het dal met een index van 112, waarbij het gemiddelde niveau in 2014 tot 2016 op 100 punten is gezet. In de afgelopen twaalf maanden is de prijs weer met 22 procent gestegen. Vollemelkpoeder is het meest gestegen als gevolg van een grotere vraag naar dit product in Azië. Ook boter laat een forse prijsstijging zien.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zondag
    14° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
Meer weer