'Aan de slag met biodiversiteit'

Herstel en verbetering van de biodiversiteit krijgt veel aandacht van de Europese politiek. Denk aan de Biodiversiteitsstrategie en de komende Europese Natuurherstelwet. Bij Nederlandse overheden staat biodiversiteit daarom ook hoog op de agenda. In het hoofdlijnenakkoord spreken de regeringspartijen over sturing op 'instandhouding van belangrijke natuur'.

%27Aan+de+slag+met+biodiversiteit%27
© Dirk Hol

Ook vanuit de markt worden telers aangespoord te laten zien wat ze doen om de biodiversiteit te verbeteren. Feitelijk zit Brussel daarachter, want het draait hierbij om een Europese richtlijn, de zogeheten CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Die verplicht grote bedrijven, zoals retailers en grote handelsbedrijven, om in hun jaarverslag aan te geven wat zij doen aan biodiversiteitsherstel en -verbetering.

Omdat de CSRD de hele keten raakt, zullen op hun beurt retailers en grote handelsbedrijven hun leveranciers hierover bevragen. Telers zullen daar dus een antwoord op moeten hebben. Verder zien we dat biodiversiteit ook in certificeringsschema's opduikt van bijvoorbeeld On the way to PlanetProof of GlobalGAP. Het ligt daarnaast in de lijn der verwachting dat biodiversiteit in de toekomst ook wordt meegenomen in milieufootprintberekeningen.

Enkele jaren geleden zijn daarom pilots gestart in onder meer de Bommelerwaard en het Oostland. Daar was een klein aantal bedrijven bij betrokken. Inmiddels zijn we aan het opschalen. Komend najaar gaan twintig glastuinbouwbedrijven verspreid over Nederland, aan de slag met de aanleg van biodiversiteitstroken naast hun kassen. Die stroken bestaan uit een zorgvuldig geselecteerde combinatie van eenjarige, tweejarige en meerjarige planten.

Tuinders willen aan de slag met kleurrijke bloemenranden

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland

We hopen dat deze planten natuurlijke vijanden aantrekken van plagen waarvan we in de kassen last hebben. Dan slaan we immers twee vliegen in één klap: we verbeteren de biodiversiteit van insecten én we kunnen tot een sterkere plaagbeheersing in onze kassen komen. Wetenschappers van Wageningen University & Research en Universiteit Leiden gaan dat de komende twee jaar onderzoeken.

De belangstelling onder telers om aan deze proeven mee te doen was groot. Bijna vijftig ondernemers hadden zich aangemeld. Dat telers het belang hiervan inzien, blijkt ook uit het feit dat het onderzoek deels via Kennis in je Kas (KijK) wordt bekostigd. Daaraan betalen alle telers mee.

Ik verwacht dat straks al die kleurrijke bloemenranden rondom kassen onze glastuinbouwgebieden een prachtige uitstraling gaan geven. Ook vanuit dat gezichtspunt ben ik nieuwsgierig naar het verloop van dit onderzoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer