LTO: stijgende voedselprijzen horen ook bij afwegingen Tweede Kamer

LTO vindt dat de Tweede Kamer veel beter in beeld moet brengen wat het effect is van politieke keuzes op de voedselkeuze van consumenten. Dat zegt LTO-voorzitter Ger Koopmans in De Telegraaf. Het bewaken van betaalbare en redelijke voedselprijzen is een kerntaak van de politiek, vindt de belangenorganisatie.

LTO%3A+stijgende+voedselprijzen+horen+ook+bij+afwegingen+Tweede+Kamer
© Dirk Hol

Voedingsmiddelen waren in 2022 afgerond 11 procent duurder dan het jaar ervoor, in 2023 was dat 12 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Nederlandsche Bank concludeerde vorig jaar dat de oorzaak daarvoor met namel lag in hoge energieprijzen bij de productiekosten van voeding.

'Bij beleidskeuzes die leiden tot een verdergaande afbouw van de Nederlandse en Europese voedselproductie, worden voedselprijzen buiten beschouwing gelaten', aldus LTO-voorzitter Ger Koopmans naar aanleiding van de begroting van het ministerie van LVVN die vandaag wordt besproken.

'Voor een kabinet en Tweede Kamer die bestaanszekerheid en armoedebestrijding hoog in het vaandel hebben staan is dat onterecht', stelt Koopmans. De landbouwvoorman wijst erop dat in verkiezingstijd de term voedselarmoede regelmatig werd opgeworpen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 14°
    85 %
  • Vrijdag
    18° / 11°
    50 %
  • Zaterdag
    16° / 12°
    80 %
Meer weer