'Ons voedsel gaat ook over gezondheid en gezelligheid'

De Week van Ons Eten, van 5 tot en met 12 oktober, is bedoeld om de waarde van voedsel onder de aandacht te brengen. Daarvoor zijn markten, proeverijen en congressen georganiseerd. Voorzitter Dirk Duijzer van de organisatie legt uit waarom dit evenement nodig is.

%27Ons+voedsel+gaat+ook+over+gezondheid+en+gezelligheid%27
© Ton van Belkum

'We hebben in 2020 nieuw leven geblazen in de Week van Ons Eten. Dat was de tijd van protestdemonstraties en gedoe rondom stikstof. Dat leek de enige issue te zijn waar de agrarische sector op werd afgerekend, terwijl voedsel ook een heel positieve connotatie heeft', stelt Duijzer.

Voedsel gaat volgens de voorzitter van de Week van Ons Eten bijvoorbeeld ook om gezondheid en de gezelligheid van het met elkaar aan tafel zitten. 'Die kant willen we benadrukken. En dat is goed aangeslagen.'


Wat kunnen boeren en tuinders ermee?

'Boeren en tuinders kijken vooral naar hun productie. Dat is logisch, maar we vinden het belangrijk dat zij weten dat hun werk niet alleen daarom draait, maar ook een andere waarde heeft.

'Agrarisch ondernemers moeten beseffen dat consumenten ook kijken naar klimaat en gezondheid.'
Wat betekent dit voor consumenten? Het is belangrijk dat zij begrijpen dat wat op hun bord ligt bij boeren en tuinders vandaan komt. Dat er mensen zijn die er met hart en ziel aan hebben gewerkt.

'Consumenten denken vaak dat er altijd genoeg voedsel is, want 'de supermarkt ligt toch vol'. Zij vinden dan ook dat er allerlei maatregelen over die sector mogen worden uitgestort, want er is toch genoeg eten. Maar dat is wereldwijd zeker niet het geval. We proberen dat onder de aandacht te krijgen.'


Voedselzekerheid is voor consumenten geen issue?

'Nee, maar Nederland heeft wel invloed op de wereldvoedselproductie. Zo zorgen de acht grootste zaaizaad- en pootgoedbedrijven hier voor bijna 40 procent van de wereldwijde groenteproductie.

'Dat betekent dat wij een wereldspeler zijn op een aantal punten. Niet vanwege de kilo's export, maar vanwege het zaaizaad en pootgoed dat over de hele wereld gaat. Wij mogen ons als Nederland wel bewuster zijn van onze grote verantwoordelijkheid op dat punt.'


Dirk Duijzer was onlangs te gast bij College Boer, een live-event waarin studenten onder leiding van moderator en Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo aan een gastboer hun vragen stellen. Het wordt opgenomen en uitgezonden via YouTube en nieuweoogst.nl als televisie-uitzending en podcast. Onderstaande aflevering met Duijzer is opgenomen bij Aeres MBO Barneveld. Bekijk alle uitzendingen op nieuweoogst.nl/collegeboer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer