Veel suiker en weinig eiwit in eerste zomerkuilen van 2024

De zomerkuilen van 2024 hebben een laag eiwitgehalte van gemiddeld 136 gram per kilo en een hoog suikergehalte van gemiddeld 114 gram per kilo. Dat blijkt uit de analyses van de eerste zomerkuilen, uitgevoerd door laboratoriumorganisatie Eurofins Agro.

Veel+suiker+en+weinig+eiwit+in+eerste+zomerkuilen+van+2024
© Landpixel

De combinatie van deze gehaltes resulteert in een zowel lage Onbestendig Eiwit Balans (OEB)-waarde van gemiddeld 15 gram per kilo als een lage Darm Verteerbaar Eiwit (DVE)-waarde van gemiddeld 58 gram per kilo.

De geanalyseerde kuilen zijn vroege zomerkuilen die zijn gemaakt in de tweede helft van juni. De resultaten komen grotendeels overeen met de gemiddelde resultaten van de versgrasanalyses. De suikergehaltes in vers gras zijn van week 23 tot en met week 28 aanzienlijk hoger dan het langjarig gemiddelde. Dit in tegenstelling tot het eiwitgehalte dat in diezelfde weken redelijk overeenkomt met het langjarig gemiddelde uit versgrasmetingen.

Melkveehouders die ondanks de natte weersomstandigheden wel op tijd de koeien konden laten weiden, hebben nog wel profijt gehad van het hoge eiwitgehalte in het vroege voorjaar. Maar uit de resultaten blijkt dat het eiwitgehalte vanaf week 23 sterk omlaag is gegaan. Het suikergehalte is wel omhooggeschoten. Hierdoor zijn er zelfs zomerkuilen ontstaan met een negatieve OEB-waarde.


Extreem nat

Het voorjaar van 2024 was extreem nat. Dit heeft ervoor gezorgd dat er minder is bemest en vaak niet op het goede moment. Daarnaast zal een gedeelte van de benodigde nutriënten zijn uitgespoeld door de hevige regenbuien.

In juli en augustus blijkt uit de versgrasresultaten dat het eiwitgehalte wel weer stijgt en het suikergehalte daalt. De verwachting is dan ook dat deze trend is terug te vinden in de kuiluitslagen van de zomerkuilen die in juli en augustus zijn gemaakt.


Drogestofgehalte

Afgezien van de hierboven benoemde OEB-, suiker- en eiwitgehaltes zijn er ten opzichte van het langjarig gemiddelde weinig afwijkingen. Het drogestofgehalte ligt iets lager dan het langjarige gemiddelde. Dit is ook deels te verwijten aan het natte voorjaar.

De Voeder Eenheid Melk (VEM)-waarde van de zomerkuilen gemaakt in week 25/26 ligt gemiddeld op 879. Dit is iets lager dan het langjarig gemiddelde. De Neutral Detergent Fiber (NDF) en Acid Detergent Fiber (ADF) zijn wat hoger. Dat maakt de verteerbaarheid van de kuilen ook wat lager. Het NDF-verteerbaarheidspercentage ligt bij de zomerkuilen in 2024 gemiddeld op 47,6 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer