Methaanemissie uit mestopslag vijf keer hoger dan gedacht

De methaanuitstoot vanuit mestopslagen kan wel vijf keer zo hoog zijn als tot nu toe werd aangenomen en waarmee rekening wordt gehouden bij de berekening van de methaanuitstoot vanuit de melkveehouderij wereldwijd. Dat blijkt uit onderzoek van van de Universiteit van East Anglia (UEA) in het Engelse Norwich en de International Fugitive Emissions Abatement Association (IFEAA).

Methaanemissie+uit+mestopslag+vijf+keer+hoger+dan+gedacht
© Hans Prinsen

Het onderzoek toont aan dat de berekeningen die landen gebruiken om hun methaanemissies te rapporteren aan de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties mogelijk niet kloppen. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat de enterische methaanemissie vanuit koeien, afkomstig uit het spijsverteringsstelsel, drie tot negen keer groter is dan de emissie vanuit mest. Volgens dit onderzoek zou de verhouding eerder fiftyfifty kunnen zijn.

De onderzoekers vinden dat de focus van onderzoek en de politiek meer gericht moet zijn op de methaanemissie uit mest. De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research: Food Systems en een IFEAA Net Zero Methane Hub whitepaper.


Kans voor biogas

Vanuit emissieoogpunt is dat slecht nieuws. Maar voor het produceren van biogas uit mest is het juist weer goed nieuws. De auteurs adviseren overheden dan ook om de regelgeving en investeringsmogelijkheden voor het afvangen van methaan en het produceren van biogas te vergemakkelijken.

De onderzoekers hebben berekend dat de Britse zuivelsector 477 miljoen euro per jaar kan verdienen met de opwekking van energie. Dat is gemiddeld bijna 63.000 euro per Brits melkveebedrijf. 'Gelukkig beschikken we over de technologie om dit probleem om te zetten in een zakelijke kans voor boeren die hiermee hun energierekening kunnen verlagen en energieonafhankelijk kunnen worden als ze methaan afvangen en gebruiken als brandstof', stelt hoogleraar Neil Ward van het Tyndall Centre for Climate Change Research aan de UEA op de website van de universiteit.

Het onderzoek is uitgevoerd op twee melkveebedrijven in het Britse Cornwall. De uitkomsten zijn gecombineerd met internationale gegevens. Op het ene bedrijf was de methaanemissie uit mest 145 kilo per koe per jaar en op het andere bedrijf 198 kilo per koe per jaar. Dat is vier tot vijf keer hoger dan de 38 kilo per koe per jaar waar tot nu toe van werd uitgegaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer