Nieuwe fysio's van bremia in sla houden veredelaars scherp

Zaadbedrijven zorgen er zo goed mogelijk voor dat alle fysio's van Bremia lactuae, ofwel valse meeldauw, in slagewassen kunnen worden afgedekt. Verder merken ze dat de druk van bremia in de teelt toeneemt door het veranderende klimaat. Dat blijkt tijdens de open dag van het zaadbedrijf Enza Zaden op een demoveld in het Noord-Hollandse Twisk.

Nieuwe+fysio%27s+van+bremia+in+sla+houden+veredelaars+scherp
© Job Hiddink

Voor slagewassen heeft Enza Zaden variëteiten beschikbaar die weerstand bieden tegen het hele spectrum van de bremiafysio's 1 tot en met 41, meldde Bert Hendrikse vorige week tijdens de open dag. De vertegenwoordiger wijst erop dat juist de klimaatverandering met vaker vochtig weer en hoge temperaturen meer druk van de meeldauwschimmel veroorzaakt.

'Door steeds weer de juiste resistenties in te kruisen, geven we de gewassen een natuurlijke weerbaarheid mee.' Hendrikse geeft als voorbeeld de teelt van ijsbergsla. Het hoofdras Eduardo van Enza dekt alle bekende fysio's van bremia af en is over een langere periode geschikt voor de teelt in Nederland.


Enza brengt twee nieuwe rassen voor de teelt van ijsbergsla op de markt met volledige bremiaresistentie.
Enza brengt twee nieuwe rassen voor de teelt van ijsbergsla op de markt met volledige bremiaresistentie. © Haijo Dodde

'Dit is een sterk ras, zowel voor de verse markt als voor de snijderij. Toch is het een risico voor telers om te veel van één ras afhankelijk te zijn', vindt Hendrikse. 'Wij presenteren nu ook Thibo en Lealdo als nieuwere ijsbergslarassen met resistentie tegen dezelfde fysio's van bremia, maar wel met een ander genetisch werkingsmechanisme. Ook bij een eventuele doorbraak blijft de teelt van ijsbergsla dan mogelijk omdat er meer keuze is.'


Resistenties doorbroken

Net als bij Enza heeft ook Bejo met Cherice een ijsbergslaras op de lijst die beschikt over een volledig resistentiepakket tegen alle fysio's van bremia. Teeltspecialist Hanna Bruinsma: 'Bij veel rassen zijn dit jaar door de hoge meeldauwdruk resistenties doorbroken, maar in Cherice hebben we het nog niet gevonden.'

Bruinsma meldt dat er in twee jaar tijd drie nieuwe bremiafysio's zijn bijgekomen. De verwachting is dat de meeldauwschimmel zich de komende jaren blijft aanpassen. 'Het betekent dat het inkruisen van resistenties de komende jaren bovenaan het prioriteitenlijstje blijft staan van ijsbergslaveredelaars.'

Naast Cherice, een ras voor de teelt in het voorjaar, heeft Bejo een volledig bremiaresistent ras voor de najaarsteelt dat nu nog in proeven ligt. Op het proefveld van het zaadbedrijf in Warmenhuizen is geen aantasting van valse meeldauw te zien.


Interesse voor bataviasla

Vitabel is een bataviasla van Bejo. Het ras is geschikt voor een voor- en najaarsteelt met een goede veldhoudbaarheid. Bataviasla lijkt op gewone kropsla, maar dan met sterk gebobbelde bladeren en een gegolfde bladrand. 'Vitabel heeft een ronde vorm met een opgerichte onderkant, waardoor het minder gevoelig is voor een gele onderkant', zegt Bruinsma.

Volgens de teeltspecialist zijn er slechts drie bataviaslatelers in Nederland. Maar ze verwacht dat de volledige bremiaresistentie van Vitabel zorgt voor een toenemende interesse onder slatelers voor deze slasoort.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 12°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 12°
    75 %
  • Donderdag
    14° / 12°
    95 %
Meer weer