Flevolandse verse soja biedt telers kansen op groeimarkt

De Flevolandse verse sojaboon is klaar om de Nederlandse markt te veroveren, blijkt uit het eindrapport over de proeftuin Dutch Edamame. Gedeputeerde Jan Klopman (BBB) nam dit rapport donderdagochtend in ontvangst. De proeftuin krijgt via het programma Plant Protein Forward een landelijk vervolg.

Flevolandse+verse+soja+biedt+telers+kansen+op+groeimarkt
© Eigen Foto/ Onbekend

In Flevoland deden zes telers de afgelopen jaren mee aan de proeftuin Dutch Edamame, om kennis en ervaring op te doen met de teelt van soja. Edamame is een Japans woord voor jonge sojaboontjes. De deelnemers wilden inzicht krijgen in de hele keten; van de productie tot het inrichten van het winkelschap. Met die kennis kunnen zij beter inspelen op de behoefte van de consumenten.

Harry Schreuder van Harry's Farm in het Flevolandse Swifterbant is de eerste teler die vanuit het project ondersteuning krijgt van Green Organics en Dutch Soy om de afzet van verse soja verder te stimuleren. Hij heeft 4,3 hectare soja staan, waar ongeveer 16 ton verse sojaboontjes van wordt geoogst.

'De komende tijd kunnen wij een ketenversterker inhuren die voor ons mogelijke afnemers gaat zoeken', zegt Schreuder. 'Wij zien steeds meer partijen op de markt die interesse hebben in soja van Nederlandse bodem. Op zich is het geen moeilijke teelt. Het lijkt erg op de teelt van sperzieboontjes. Omdat soja van oorsprong niet in Nederland wordt geteeld, moet je even uitzoeken hoe dat moet en waar de afzetmarkt is.'


Afzet vergroten

Dutch Edamame is nu klaar voor de verdere ontwikkeling als merk en samenwerkingsverband om de afzet van Nederlandse verse soja te vergroten. De resultaten van de proef zijn inmiddels ook landelijk opgepakt in Plant Protein Forward. Dit programma ondersteunt de komende drie jaar minstens zes verschillende gewasspecifieke keteninitiatieven bij opschaling, professionalisering en afzetcreatie.

'Het succes van deze proeftuin laat zien dat het belangrijk is om als landbouwprovincie dit soort innovaties aan te jagen. Het laat ook zien dat onze boeren van harte bereid zijn andere gewassen te telen. Als de keten en consument vragen om meer plantaardig eiwit, leveren onze boeren dat graag', licht gedeputeerde Klopman toe.

Zes Flevolandse telers, DutchSoy en Green Organics begonnen in 2019 met de teelt van verse soja op Flevolandse bodem. Het eerste jaar stond in het teken van kennis opdoen over de veredeling, teelt en markt. In 2020 richtten de boeren zich op een hogere oogstopbrengst en de verkoop in Nederlandse supermarkten. Provincie Flevoland ondersteunde dit project om een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie en het Europese beleid en om minder afhankelijk te worden van import van sojabonen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer