Grote verschillen in rijpingsstadium mais

De eerste mais is eraf bij Corné Rommens uit het Brabantse Hoeven. Waar de ene Maismeetnet-teler de eerste hectares mais al in de kuil heeft zitten, kijken anderen rusteloos toe. Zij hopen dat de voorspelde regen niet valt en dat de mais nog wat zonuren krijgt om mooi af te rijpen.

Grote+verschillen+in+rijpingsstadium+mais
© Peter Roek

Het gemiddelde drogestofpercentage in de mais van de deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst ligt op 31 procent. Dat betekent niet dat iedereen binnen twee weken kan oogsten, de onderlinge verschillen zijn erg groot.

Bart van Leeuwen uit het Zuid-Hollandse Stellendam is tevreden met zijn mais. ‘De kolf is overal donkergeel, maar de korrel is nog niet keihard. Bij 35 procent droge stof zou ik liever nog even wachten, maar de maisvoorraad is bijna op. En dus ik ga toch morgen al 6 hectare hakselen. Het is niet het optimale moment, maar je moet schakelen en het weer heb je niet in de hand.’



Bij Van Noye uit het Brabantse Escharen is de mais ook al bijna klaar om gehakseld te worden, het drogestofpercentage ligt op 33 procent. ‘Er komt geen sap meer uit de kolf. Als het weer een beetje meezit, wil ik dit weekend hakselen’.

Bij Hendry Hegeman uit het Overijsselse Markelo zit een gedeelte van de mais al op 36 procent droge stof. ‘Ik wil alles in één keer hakselen, bij voorkeur als het rond de 35 procent droge stof zit. Het is nu een kwestie van aftellen en hopen op goed weer zodat we rond 1 oktober kunnen hakselen’.


Nog niet overal hakselaars

In tegenstelling tot deze ondernemers zijn er ook Maismeetnet-deelnemers die pas over een maand kunnen oogsten. Roelof de Jong uit het Friese Abbinga verwacht sowieso niet voor halverwege oktober te oogsten. ‘De planten zijn nog helemaal groen en de mais is nog zoet en lekker om te eten.’

‘De mais is nog lang niet rijp’, vervolgt De Jong. ‘Dus we moeten nu rustig afwachten.’ Hij gaat met goede moed de komende weken in en heeft er vertrouwen in dat het nog goed komt met het zetmeelgehalte in de mais.

Zo denkt Dedde Jan Tilma uit het Friese Hantumhuizen er ook over. ‘De afgelopen weken waren mooi voor de mais, de hoge koppen staan er goed bij. Melkveehouders in de buurt zijn al voorzichtig begonnen met de oogst. Het is in ieder geval al een smakelijk gewas voor het wild’, vertelt Tilma lachend. ‘Maar we moeten nog wel geduld hebben met de oogst om ook een goed gewas in de kuil te krijgen voor de koeien.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    15° / 11°
    90 %
  • Zaterdag
    14° / 8°
    40 %
Meer weer