Chemie maakt plaats voor alternatieve producten in boomteelt

Toepassen van plantversterkers en biostimulanten in de boomteelt wordt steeds verder verfijnd. Daarmee lijken kwekers de weerbare teelt geleidelijk beter in de vingers te krijgen. Ze worden minder afhankelijk van de chemie.

Chemie+maakt+plaats+voor+alternatieve+producten+in+boomteelt
© Haijo Dodde

Twee bespuitingen met chemische middelen al vroeg in het seizoen lijken dit jaar genoeg om de prunussen goed te beschermen tegen meeldauw en hagelschotziekte. 'Wij zien dat een uitgekiende organische bemesting en toepassen van plantversterkers en biostimulanten het gewas weerbaarder maken', vertelt teeltspecialist Arjan Kuppens van leverancier Den Ouden GrowSolutions

'Dit jaar was de druk van meeldauw hoog door het natte voorjaar. Als de omstandigheden gunstiger zijn, dan lijkt een teelt zonder chemie goed mogelijk', vult Kuppens aan.

Op de demodag Boomteelt gaf de teeltspecialist een toelichting bij objecten met en zonder plantversterkers in prunus. De bijeenkomst, georganiseerd door adviesorganisatie Delphy, werd gehouden bij Kwekerij Hendrickx in het Brabantse Moerstraten. Deze kwekerij is gespecialiseerd in telen van populieren, wilgen, haagplanten, coniferen en groenblijvende bomen.


Plantaardige meststof

In prunus zijn op het bedrijf enkele objecten aangelegd met de plantaardige meststof OPF (Organic Plant Feed). Deze meststof wordt gemaakt van een suikerrietextract. Als granulaat is in twee beurten per hectare twee keer 300 kilo gestrooid. Dat gebeurde eind mei en eind juli. Aan de basis is ook een plantaardige bodemverbeteraar meegegeven.

'OPF bevat naast aminozuren en suikers naar verhouding veel stikstof en bij elkaar is iets meer dan 70 kilo zuivere stikstof meegegeven. Dat is 30 procent minder dan standaard in prunus', legt Kuppens uit. 'Voordeel van OPF is dat de mineralen over een langere periode vrijkomen en zich binden in de toplaag. Er is daardoor minder schade aan de bodem en minder uitspoeling.'

In een object met fertigatie worden de mineralen deels toegediend via een vloeibare OPF-meststof in twee of drie druppelbeurten per week. Dit jaar lijkt de toegevoegde waarde van fertigatie beperkt door de vele neerslag. In een droog groeiseizoen is dat anders, verwacht Kuppens. In de meerjarige prunusteelt liggen de fertigatieslangen zo'n 15 centimeter onder de plantbedden.


Energie voor bodem

Voordeel van plantaardige organische meststoffende is de gecontroleerde groei en de energie voor de bodem, stelt Kuppens. Delphy-adviseur Eugène van Abeelen ziet in een vergelijkbare demo op het oog dat de plantversterkers en biostimulanten zorgen voor een vitaler prunusgewas. Hij vertelt dat via bladbespuitingen en fertigatieproducten als zwavel, Fulvic, Natural Green en Colortect zijn toegediend.

'Zwavel zorgt voor extra bescherming tegen meeldauw en geeft een mooie bladkleur', meldt Van Abeelen. 'Fulvic wordt toegediend om mineralen beter beschikbaar te krijgen en stimuleert de fotosynthese. Natural Green en Colortect zijn biostimulanten die het blad van de prunussen afharden en zorgen voor afharding van het gewas voordat gerooid wordt.'


Beworteling plantgoed

Fabrikant Haifa testte op het containerveld van Kwekerij Hendrickx de anorganische meststof HaifaStim Kir in plantgoed van prunus. Het aangieten van dit product stimuleert de beworteling, zegt bemestingsspecialist Bram van Hal terwijl hij laat zien dat behandelde planten meer haarwortels hebben aangemaakt. Van Hal vertelt dat HaifaStim Kir naast sporenelementen ook een hoog gehalte aan chitine bevat aangevuld met ortho-siliciumzuur. 'Deze bestanddelen bevorderen de opname van mineralen. Hierdoor ontwikkelen de planten al vroeg een natuurlijke afweer en dat maakt ze later in de opkweek minder afhankelijk van chemie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    15° / 11°
    90 %
  • Zaterdag
    14° / 8°
    40 %
Meer weer