NVWA waarschuwt boomkwekers voor nieuwe Q-organismen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijst de boom- en sierteeltsector op de risico's van de verspreiding van twee nieuwe quarantaine (Q)-organismen: de Japanse kever en de Aziatische essenprachtkever.

NVWA+waarschuwt+boomkwekers+voor+nieuwe+Q%2Dorganismen
© NVWA

De Japanse kever (Popillia japonica) zit al in Zuid-Europa en kan volgens de NVWA meeliften met vervoersmiddelen. De Aziatische essenprachtkever (Agrilus planipennis) is nog niet in Europa, maar wel al in Oekraïne en Rusland. Marieke van Lent, crisisadviseur plantgezondheid bij de NVWA, gaf onlangs een update over beide plagen tijdens de Landelijke dag Q-organismen in het Limburgse Lottum.

Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Boomteeltstudieclub Horst aan de Maas, Gemeente Horst aan de Maas, LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen en adviesorganisatie Compas Agro. Doel van de landelijke dag is vakorganisaties, boomkwekerijgemeenten en overheidsinstellingen bijpraten over Q-organismen en het risicobewustzijn bij betrokken instanties verhogen.


Adequaat reageren

Over de Japanse kever zegt Van Lent dat bij een uitbraak in Nederland de kans op natuurlijke verspreiding groot is. Popillia heeft veel waardplanten en kan bijvoorbeeld schade toebrengen aan fruitgewassen. Volgens de NVWA is het bij dergelijke organismen van groot belang dat draaiboeken klaarliggen om adequaat te reageren bij eventuele vondsten of uitbraken.

De Aziatische essenprachtkever kan via handel in hout en plantmateriaal, maar ook via natuurlijke verspreiding in Nederland terechtkomen. Als de kever zich eenmaal vestigt in Nederland, dan sterven waarschijnlijk alle essen af, waarschuwt de crisisadviseur plantgezondheid. Zij verwijst daarvoor naar Noord-Amerika waar tientallen miljoenen essen zijn afgestorven na de introductie van de kever.


Destructief bemonsteren

Succesvolle eliminatie is volgens Van Lent alleen mogelijk als waardplanten in een flink gebied destructief worden bemonsterd. Mogelijk moeten alle waardplanten na een vondst van het Q-organisme preventief in een straal van 10 kilometer worden gekapt. Dit betreft planten bij bedrijven, particulieren en in de groene ruimte en natuur.

De crisisadviseur plantgezondheid besprak verder de impact van andere bestrijdingsplichtige Q-organismen. De sector kan de kans op binnenkomst van dergelijke ziekten en plagen verkleinen door vooraf goed na te denken over risico's bij import van plantmateriaal. Zijn er risico's en besluit de ondernemer het materiaal alsnog te importeren, dan vindt de NVWA dat strikte afspraken noodzakelijk zijn met de leverancier om de risico's af te dekken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 13°
    65 %
  • Zondag
    17° / 11°
    50 %
  • Maandag
    15° / 14°
    70 %
Meer weer