Nieuwe machines elektrocuteren onkruid tussen vruchtbomen

Boomkwekers zagen vorige week bij Vruchtboomkwekerij Hillebrand in het Flevolandse Zeewolde de nieuwste kansrijke machines tegen onkruid in hun sector. De machines kunnen onkruid mechanisch verwijderen, maar ook door elektrocutie waarbij de grond niet wordt bewerkt.

Nieuwe+machines+elektrocuteren+onkruid+tussen+vruchtbomen
© Arno Engels

In de moerbedden met vruchtboomonderstammen van Hillebrand gaf Andela Techniek & Innovatie een demonstratie van zijn Electro Weeder. Dit is de nieuwste innovatie van de Flevolandse machinebouwer die dit jaar, na enkele jaren van testen, in de landbouwpraktijk is gekomen. Er zijn al vijf machines van verkocht.

De techniek biedt volgens Andela voor diverse gewassen perspectief, zeker ook voor toepassing tussen rijen in de boomkwekerij. Bomen zijn immers verhout waardoor ze, al zou de techniek onbedoeld een tak raken, tegen een stroomstoot kunnen. Het gaat namelijk om heel wat elektriciteit. De gedemonstreerde 140 pk-trekker met aggregaat en trafo zorgen voor duizenden volts die door onkruidplantjes en -wortels wordt geleid. Dat gebeurt via een soort harkjes die over de grond heen slepen. De harkjes zijn te monteren aan een balk die over het gewas gaat.


Bodemherbicide behoudt werking

Met de techniek is onkruid tot ongeveer 0,5 meter hoogte te bestrijden. Bij groter onkruid is dat lastiger, omdat dat meer is verhout en de stroom dus niet goed geleidt. In de akkerbouw, bijvoorbeeld in uien, wordt het gewas zelf met kapjes veilig beschermd tegen de voltage. Voordeel van de techniek is volgens Andela dat deze de grond niet bewerkt. Als eerder op het perceel een bodemherbicide is toegepast, dan blijft ook die werking behouden.


De Electro Weeder is de nieuwste innovatie van de Flevolandse machinebouwer Andela Techniek en Innovatie.
De Electro Weeder is de nieuwste innovatie van de Flevolandse machinebouwer Andela Techniek en Innovatie. © Arno Engels

Andela liet bij Hillebrand daarnaast aan de vruchtboomkwekers een demomodel van zijn Robot Weeder zien. Deze robot herkent onkruid in de gewasrij, wiedt het eruit en werkt ondertussen al in de uien en wortelen. Een variant voor de boomkwekerij is ook mogelijk. Andela bouwt in elk geval ook specifieke machines voor boomkwekers. Zo heeft het bedrijf samen met Hillebrand een rooimachine op rupsen gebouwd voor moerbedden met vruchtboomonderstammen.


Bodemvolgende rotorschoffel

Verder waren bij Hillebrand demonstraties van twee onkruidbestrijders die oorspronkelijk voor de laanboomteelt zijn ontwikkeld, een teelt die op grotere rijafstand staat dan de vruchtboomteelt. ODV Techniek demonstreerde zijn modulair op te bouwen schoffelmachine Weed Profi. Van Tuijl Innovations liet zijn Weedelete zien, een schoffelmachine met bodemvolgende rotorschoffel.

De demonstraties voor de vruchtboomkwekers, die lid zijn van de LTO Cultuurgroep Fruitgewassen, waren onderdeel van het LTO-programma 'Weerbaarheid in de praktijk'. Onkruidbeheersing is ook in de boomkwekerij een uitdagend thema. Technieken uit andere teelten of sectoren kunnen kansrijk zijn voor toepassing.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer