'Met een gebroken voet kom je niet zo ver'

Het seizoen liep heel anders af dan we hadden gedacht. Voor mij komen de laatste weken zwangerschap eraan en mijn man was bezig met de afsluitende dingen op het land. En toen brak de boer – mijn man dus – zijn voet. Het enige waar we deze laatste anderhalve week mee bezig zijn geweest, is die gebroken voet en hoe alles eromheen nu moet.

%27Met+een+gebroken+voet+kom+je+niet+zo+ver%27
© Dirk Hol

De bedrijfshulp kwam er de volgende dag aan racen. Hoewel we daar onwijs blij mee zijn, hadden we het natuurlijk graag anders gewild. De zorgtaken voor de boerderij en de koeien dragen we over aan anderen. Aan familie die nog in het bedrijf werkt, aan hulp. Aan mensen die met man en macht de boel doorzetten. Onwijs veel telefoontjes zijn er gepleegd om mensen in te schakelen die het land kunnen bewerken.

Natuurlijk probeer je als je boer bent, ook gewoon door te gaan waar dat kan. Ik zie hem zoeken naar de juiste hulpmiddelen, naar manieren om toch nog iets te kunnen doen. Naar schoeisel waarin die voet nog veilig is, maar er wel bewogen kan worden. Maar met een gebroken voet kom je niet zo ver als je zou willen.

Ik ben nooit degene die tussen de koeien loopt. Het is best frustrerend dat ik die taak niet over kan nemen. Ik kan daar nu niet inspringen met mijn bolle buik. Ik vang de kinderen op, breng hen naar alle plekken waar ze moeten zijn. Ook organiseer ik verrassingsfeestjes om het leuk te houden.

Het blijkt maar weer hoeveel er afhangt van de boer zelf

Marije van de Sande, melkveehouder in Nieuwerkerk

Als vrouw van de boer zijn er veel verschillende taken om bij in te kunnen springen, maar als hoogzwangere vrouw van de boer gaat het toch iets minder zoals ik wil. Gelukkig gaat alles met mij nog goed. Toch zijn het de laatste loodjes.

Het blijkt maar weer hoeveel er afhangt van de boer zelf en hoeveel er omvalt als die wegvalt. Ook al is het voor korte tijd. Gelukkig hebben we goede hulp en lieve familie die altijd klaarstaat, maar nu ook veel te hard moet werken. Het is zoals het is. Hier moeten we het mee doen. Roeien met de riemen die we hebben.

Dan zie ik hem naar het land vertrekken. Op de kleinste trekker die we hebben. Eentje waar je wel mee rond kunt rijden met een gebroken voet, veilig op eigen land. Op naar de notenbomen en dan zittend mulchen.

Ik weet dat we ook dit weer redden. Dat die spirit nooit weggaat. Dat we met z'n allen hier een goed team zijn. Het zal nog een paar weken niet makkelijk zijn. Maar gelukkig is dit niet voor lange tijd en gaat het weer voorbij. Dan kan ik die boer van me weer vrolijk rond zien rennen. Dan hopen we dat die kleine nog even blijft zitten, veilig in mijn buik. Want nu is de timing nog niet helemaal precies goed.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer