'Melk verdient waardering, maar krijgt negativiteit'

Hoe ver verwijderd van echt voedsel raken we eigenlijk wanneer er steeds meer stappen worden gemaakt naar eten uit fabrieken? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat puur eten uit de natuur weer de waardering krijgt, die het vroeger had.

%27Melk+verdient+waardering%2C+maar+krijgt+negativiteit%27
© Dirk Hol

Ik merk dat steeds meer mensen zoeken naar onbewerkt voedsel. Tegelijkertijd liggen supermarkten vol met bewerkte producten. Makkelijk voor de houdbaarheid, niet echt voor je gezondheid.

Ondanks de vraag naar onbewerkt eten, zie ik een negatieve sfeer over melk en dieren houden. Veel mensen lezen media waarin negativiteit over de veehouderij op de voorgrond staat. Zo ontstaan veel vooroordelen.

Ik durf de laatste tijd niet eens online te delen dat we koeien hebben. En dat vind ik heel jammer. Hoe positief ik ook ben in mijn berichten, ik kreeg vorige week nogal heftige reacties toen ik het had over rauwe melk en koeien.

De passie waarmee de boer melk maakt, mag meer gezien worden

Marije van de Sande, melkveehouder in Nieuwerkerk

Ik merkte dat er ook angst is voor rauwe melk. Dat mensen omwille van het imago de stap naar verse melk niet durven zetten Genoeg onderzoeken tonen juist de voordelen van verse melk aan. En ja, het advies is het te koken.

Ik denk dat de angst voor verse producten niet altijd nodig is. En dat die verse melk van 10.000 jaar geleden zo gek nog niet is.

Toen er nog geen bewerkt eten verkrijgbaar was en je dus moest gaan jagen en verzamelen, was het een geweldige uitkomst om een koe naast je te hebben die je kon voorzien van verse melk. Het was een betrouwbare bron van eten, die zo succesvol was dat het steeds breder werd ingezet.

Ik denk dat de passie waarmee de boer nu nog diezelfde melk maakt wat meer gezien en gevoeld mag worden door consumenten. Even die negativiteit eraf schudden en zien wat voor waardevolle producten we eigenlijk hebben hier in Nederland, zo van de bodem of van onze dieren.

In het echte leven ontmoeten we juist veel mensen die op zoek zijn naar verse melk voor hun gezondheid. De mensen die hier komen kijken zijn altijd positief en enthousiast. En vinden het leuk om rond te kijken. Ze zijn zelf erg bewust van hun eten.

Ik denk zelfs dat we ons meer zorgen moeten maken over bepaalde frisdranken, dan om melk van een koe. Dat we meer gebaat zijn bij een toekomst waarin juist pure producten te verkrijgen zijn.

Wat als we weer teruggaan naar lokale producten? Terug naar die connectie met de natuur? We de mensen rondom de boerderij, en ook daarbuiten, weer enthousiast krijgen over natuurlijk voedsel. Dat zou een heel mooie toekomst voor de boer en zijn verse eten zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer