'Je knapt op van een bezoek aan de boerderij'

Ik voel mij als biologische boerin best anders als ik in een wereld vol hectiek en bewerkt voedsel vertel dat ik biologisch eet en niet graag bewerkte dingen uit de winkel haal. Dat ik liever op het platteland leef, dan in een drukke stad woon. Dat ik niet zo goed ga op drukke stadsgeluiden. En dat ik op zaterdagavond liever in mijn moestuin zit, dan in de kroeg sta.

%27Je+knapt+op+van+een+bezoek+aan+de+boerderij%27
© Dirk Hol

Het zijn van die normale dingen tegenwoordig. Al vind ik een festival met harde muziek wel gezellig. Ik zit goed op de boerderij. Tussen de geluiden van loeiende koeien en ruisende wind. Met de kinderen om mij heen. En het is maar goed dat we van dit leven houden, want we moeten ook wel erg vaak aanwezig zijn op die boerderij. Dat heb je als je verzint om iets met dieren te doen. Dan heb je ineens elke dag een lange lijst met taken.

Maar het zijn wel waardevolle taken. Met zoveel dieren, gebeuren er ook veel dingen. Je hebt de zorg en verantwoordelijkheid voor al dat leven. En dat geeft mooie, maar ook harde levenslessen. Toch is het zo gek nog niet om wat dichter bij die natuur te staan.

Ergens is het zonde dat veel mensen hier zo ver vanaf staan. Dat ze soms zelfs boerderijen alleen als dierenleed zien. Er is zoveel goeds dat er op een boerderij gebeurt. Zoveel moois dat ook aan je eigen kinderen door te geven en te laten zien is.

Waar is het misgegaan dat we levende dieren nu als vervuiling zien?

Marije van de Sande, melkveehouder in Nieuwerkerk

Ik vraag mij af waar het mis is gegaan dat we levende dieren tegenwoordig als vervuiling zien. En hoe het komt dat een stuk gezond, goed vlees niet meer zo waardevol is als vroeger. Het is daarom misschien wel heel belangrijk dat mensen die boerderij nog van dichtbij zien.

Sterker nog, ik denk dat meehelpen op een boerderij goed is voor de mentale gezondheid. En dat mensen die vaker een boerderij bezoeken, meehelpen, of er zelfs een dagprogramma volgen daar echt van opknappen. En dat het ver afstaan van de natuur helemaal niet zo goed is voor een mens.

Op een boerderij leer je waardevolle levenslessen. Dat mag niet kwijtraken. Ik zie dit bij mijn eigen kinderen. Hoe ze ontzettend veel liefde hebben voor onze dieren en hoe betrokken ze zijn. En hoe ze echt kunnen balen als hun plantje stopt met groeien. Ik zie de toewijding waarmee mijn middelste dochter haar aardbeienplantje verzorgt, en hoeveel vreugde ze daaruit haalt.

In een snelle maatschappij, waar voedsel al klaar is als je er naar kijkt, is dat gevoel verloren. Dat pure product verdient wat meer respect en waardering, vind ik. Die melkkoe is handig als er ineens nergens meer eten te vinden is. En we vergeten dat ook die melkkoe een waardevol leven kan hebben, juist omdat de boer dat aanbiedt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    6° / 6°
    90 %
  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 4°
    20 %
Meer weer