China onderzoekt Vion vanwege mogelijke dumping varkensvlees

China onderzoekt de manier waarop vleesverwerker Vion uit Boxtel varkensvleesproducten op de markt brengt. Ook Danish Crown en Litera Meat liggen onder de loep. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel donderdag 18 juli bekendgemaakt.

China+onderzoekt+Vion+vanwege+mogelijke+dumping+varkensvlees
© Henk Riswick

De drie bedrijven wordt verzocht om vragenlijsten in te vullen. China heeft ook 24 binnenlandse varkensvleesproducenten bij het onderzoek betrokken. De overheid wil van deze bedrijven weten in hoeverre eventuele dumping tot schade leidt.

Het Chinese ministerie van Handel liet vorige maand al weten met een onderzoek te starten. Die aankondiging kwam kort nadat de Europese Commissie had gemeld fors hogere importheffingen op Chinese elektrische auto's in te voeren.


Oproep vanuit varkenssector

De Chinezen melden dat het onderzoek volgt op een formele oproep van de China Animal Husbandry Group (CAHG), een staatsbedrijf dat namens de Chinese varkensindustrie spreekt. Volgens de CAHG is de hoeveelheid varkensvlees uit de Europese Unie dat op de Chinese markt belandt, voldoende om van dumping te spreken.


China is een van de grootste afzetmarkten voor de Europese Unie als het op varkensvlees aankomt. Over het afgelopen jaar was de totale import van varkensvlees ruim 1,7 miljard euro waard. Spanje, Denemarken en Nederland waren verantwoordelijk voor het grootste deel daarvan.

Vion is de grootste vleesproducent van Nederland en staat in de top drie van grootste Europese varkensvleesverwerkers die exporteren naar China.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    29° / 15°
    10 %
  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
Meer weer