NVWA: mesttransport naar collega-boer vooraf aanmelden

Boeren die met een vracht mest op weg zijn naar een collega-agrariër hebben vaak nog geen digitaal vervoersbewijs ingevuld terwijl dit wel moet. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

NVWA%3A+mesttransport+naar+collega%2Dboer+vooraf+aanmelden
© Han Reindsen

De NVWA-inspecteurs controleerden deze zomer zo'n vijftig transporten en constateerden in veel gevallen dat de boeren de meldingen van deze mesttransporten pas achteraf invoerden in het realtime en digitaal Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM). Terwijl dit voorafgaande aan de rit moet gebeuren.

Onder bepaalde voorwaarden mogen ondernemers hun eigen mest afvoeren zonder de verplichting van wegen en bemonsteren. Dit staat bekend onder de naam boer-boertransporten. Een van de voorwaarden is dat de afstand tussen de locatie waar de mest is geproduceerd en waar de mest naartoe moet, hemelsbreed niet meer dan 10 kilometer bedraagt.


Niet bewust

Uit gesprekken met de boeren komt volgens de NVWA naar voren dat veel van hen nog niet volledig bekend zijn met de verplichtingen van het aanmeldsysteem rVDM. Uit de controles is niet gebleken dat mesttransporten bewust achteraf zijn ingevuld om een economisch gewin te behalen of een milieudelict te maskeren.

De NVWA merkt ook op dat bij een aantal rVDM-meldingen de kentekens van de betrokken voertuigen niet zijn opgegeven. Sinds de invoering van de kentekens op voertuigen is het verplicht deze ook bij de opgave in het rVDM door te geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer