Belgische suikerfabriek Iscal weigert bieten die nog in grond zitten
De Belgische suikerfabriek Iscal weigert definitief suikerbieten die nog in de grond zitten. Ook de bieten die tijdens of na de vorst van 7 januari zijn gerooid, worden voorlopig niet geladen omdat de verwerkingscapaciteit in de fabriek onder druk staat. Dat meldt het Belgische nieuwskanaal Vilt.
Iscal heeft dit nieuws vrijdag laten weten in een e-mail aan de getroffen suikerbietentelers. Volgens vilt.be roept het besluit veel woede op bij Belgische ondernemers. Zij beschuldigen de fabriek van wanbestuur. Ze overwegen daarom actie. De bietencampagne van Iscal loopt steeds meer uit op een fiasco.
Door de regenval in het najaar liep het rooien stevige vertraging op en moest de fabriek het leveringsschema bijstellen. Er zit nog zo'n 300 hectare in de grond, maar deze bieten hoeven van Iscal niet meer te worden gerooid. De bietenverwerker had op 23 januari al opgeroepen tot een rooistop en maakte het besluit vrijdag definitief.
Te veel beschadigd
Iscal wil de bieten die nog in de grond zitten niet meer verwerken, omdat ze denken dat ze te veel zijn beschadigd. De kwaliteit is volgens de fabriek ondermaats en er zou te veel tijd gaan zitten in het reinigen, schrijft Vilt. Het besluit van de fabriek leidt tot woede bij getroffen bietentelers. 'De fabriek is niet eens komen kijken en er is vanachter het bureau een besluit genomen', zegt bietenteler Piet Vandermersch uit het Belgische Ledegem.
Volgens Vilt worden niet alleen de bieten die nog in de grond zitten niet langer aangenomen door Iscal. Ook bieten die na de vorst van 7 januari zijn gerooid, worden niet verwerkt. Door de slechte kwaliteit van de geleverde bieten vermindert de verwerkingscapaciteit van de fabriek. Vorige week probeerde Iscal de hulp van Cosun Beet Company in te schakelen, maar dat was tevergeefs.
Pas als de verwerkingscapaciteit weer op niveau is, wil Iscal de vorstbieten opladen. Nu komen alleen nog de bieten die voor de vorst van 7 januari zijn gerooid in aanmerking voor verwerking. Volgens Iscal zijn er ook enkele bietenhopen met een verminderde kwaliteit. Vilt meldt dat het in totaal gaat om 1.000 hectare suikerbieten die nog in de grond zitten of aan de hoop liggen, is de ruwe schatting. Een paar honderd boeren zouden hierdoor gedupeerd zijn.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Wifo KSK 250
2001, € 2.250
-
Lely Splendimo 360M (1000rpm)
2018, P.O.A.
-
Massey Ferguson TD 1028 X-TRC
Nieuw, P.O.A.
-
Pottinger Novacat 305 3-puntsmaaier
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %