Rupsrooier redt laatste suikerbieten

Akkerbouwer en loonwerker Jan Berkers uit het Brabantse Deurne bouwde zijn bietenrooier om tot rupsrooier om zo toch zijn eigen suikerbieten en die van klanten te kunnen rooien. Over het resultaat is hij goed te spreken. De machine kan rooien waar je als mens amper kunt lopen en heeft de oogst gered.

Rupsrooier+redt+laatste+suikerbieten
© Niels van der Boom

Een bietenrooier met twee rupsen is zeker na afgelopen najaar geen bijzonderheid meer. Maar een bunkerrooier op vier rupsen is echt wat aparts. 'Toen we op zondag aan het rooien waren, was er veel bekijks uit de buurt en van fotografen', merkt Berkers op. Hij begon op 20 december met de ombouw van de machine, die op 4 januari zijn eerste bieten rooide.

'In de eerste plaats om mijn eigen suikerbieten te rooien en nadat die zijn geoogst, ook voor derden. Hier in de buurt waren nog best wat boeren die bieten in de grond hadden zitten begin januari.' Het lukte de ondernemer om zijn eigen bieten allemaal te rooien. Toen de vorst op 9 januari inviel, moest hij noodgedwongen stoppen met het rooiwerk voor derden.


450 hectare

Het akkerbouwbedrijf van Berkers omvat in totaal 450 hectare, waarvan het grootste gedeelte bestaat uit fritesaardappelen. Het bouwplan telt verder 45 hectare suikerbieten. Voor derden worden onder meer akkerbouwgewassen gezaaid en geplant, verzorgd en geoogst.

Gelukkig hadden we de rupssets al, want die waren nergens meer te koop

Jan Berkers, akkerbouwer en loonwerker in Deurne

'De rupssets waren al op het bedrijf. Die plaatsen we al jaren onder de aardappelrooiers, wanneer het nat is. Gelukkig maar, want rupsen waren afgelopen najaar nergens meer te koop of voor een hoge prijs', zegt de ondernemer.


Constructie op maat

Simpelweg de brede banden van de bietenrooier verwisselen voor rupsen was geen optie. De ombouw vergrootte ook de bodemvrijheid. Dit betekende dat Berkers en zijn medewerkers in de werkplaats aan de slag moesten om een constructie op maat te maken.

Het bedrijf heeft de Agrifac ZA 215 EH van bouwjaar 1999 al eens eerder onder handen genomen. Niet zo gek, wanneer je de bedrijfshistorie van Berkers kent. Zijn vader begon met het modificeren en zelf bouwen van landbouwmachines. Een tak die Jans broer Frank later overnam en tegenwoordig onder de merknaam BLW voortzet.


Opklapbaar exemplaar

'We hebben de bietenrooier voorzien van een twaalfrijige rooibek', legt Berkers uit. 'Agrifac ging daarmee zelf experimenteren, maar wij wilden een opklapbaar exemplaar. Daarom hebben we de rooiunit zelf geconstrueerd, waar we nog altijd naar tevredenheid mee rooien.' Voor de rupsconstructie moesten de fuseepoten worden aangepast.

'Door de extreme nattigheid is extra bodemvrijheid vereist. De machine zakt weg in de modder. Om dat probleem op te lossen, hebben we een tweede machine als donor aangeschaft. De bestaande onderdelen aanpassen spaarde veel tijd uit, omdat we snel met de machine aan de slag wilden', zegt de ondernemer.


Dik tevreden

Na een paar testrondes en enkele modificaties kon de rooier probleemloos oogsten. Berkers is dik tevreden met hoe de aanpassingsklus heeft uitgepakt. Hoeveel de kosten exact bedragen, durft hij niet te zeggen. 'Het is geen optie om niet te rooien, dus je moet wel', zegt hij nuchter. 'Zo hebben we onze eigen oogst kunnen redden en alle hectares die we extra kunnen doen bij collega's, is mooi meegenomen.'

Uiteindelijk bleek de bieten afvoeren een grotere uitdaging dan het rooien. 'Het rooien ging zo mooi dat het bij het transport knelde. Gelukkig konden we een zelfrijdend rupsvoertuig met overlaadbak van een collega huren om de bieten in kippers over te laden die op de weg staan', zegt de ondernemer.

Zelf beschikt het bedrijf over een omgebouwde Gilles-bietenlader als overlaadwagen, maar in de extreme nattigheid moest de machine tot het uiterste gaan. Voor de rooimachine viel dat mee. 'Die heeft geen één keer vastgezeten', zegt Berkers trots.


'Uiteindelijk rooit het op banden mooier'

Als het rooiseizoen definitief is beëindigd, bouwt Jan Berkers de rooier weer om naar wielen. 'Hoe we het precies gaan doen, daar ben ik nog niet over uit. De rupsen heb je er met enkele uren onder. Maar omdat hij is verhoogd, moeten er eigenlijk andere wielen onder of andere fusees. Daar denk ik nog over na.' De rooier op rupsen laten staan is geen optie voor het bedrijf. 'Uiteindelijk rooit het op banden mooier', weet de akkerbouwer en loonwerker. 'De machine stuurt en rijdt lichter en is minder breed. Ook heb je veel minder onderhoud en willen we de rupssets kunnen gebruiken onder de aardappelrooiers.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer