Groen landbouwhervormingsplan in Denemarken krijgt eigen minister

De Deense regering heeft een minister aangesteld die ervoor moet zorgen dat het beleid van het nieuwe landbouwhervormingsplan Grøn Trepart goed, snel en overzichtelijk wordt uitgevoerd.

Groen+landbouwhervormingsplan+in+Denemarken+krijgt+eigen+minister
© Nieuwe Oogst

Grøn Trepart is een eerste stap in de landbouwtransitie in Denemarken. Het plan is eind juni gepresenteerd en bevat onder andere een CO2-heffing, een plan om moerasgronden die in gebruik zijn als landbouwgrond te onteigenen en te laten verwilderen of bebossen, en maatregelen om stikstofuitstoot te beperken.

Denemarken heeft veel eilanden – zo'n vierhonderd – en 8.750 kilometer kustlijn. Veel zeearmen en drooggevallen gebieden lopen door tot diep in het land. Hier zijn moerasgronden te vinden die boeren bewerken en bemesten. Maar juist die bemesting heeft volgens de Deense regering geleid tot een stikstofprobleem waardoor een aantal zeearmen nu zo goed als dood is. Watermanagement maakt daarom een belangrijk deel uit van Grøn Trepart.

Het is het resultaat van intensief overleg tussen landbouworganisaties, de voedselverwerkende industrie, vakbonden en de Deense regering. De betrokken ministeries zijn die van Economie, Belastingen, Milieu, Klimaat en Voedselwaren, waarbij watermanagement valt onder het ministerie van Milieu. De Folketing, het Deense parlement, zal Grøn Trepart in het najaar behandelen.

Alles rond Grøn Trepart gebundeld

De nieuwe minister, Jeppe Bruus, heeft zijn post in het Belastingministerie ingewisseld voor dit nieuwe ministerie. Hierin worden alle diensten van andere ministeries verzameld die zijn betrokken bij Grøn Trepart. 'De reden daarvoor is dat boeren, gemeenten en andere betrokkenen zo te maken krijgen met één aanpak van één ministerie en niet hoeven rond te shoppen bij verschillende ministeries', licht Bruus toe.

Maar wat ook meespeelt, is dat het plan geen speelbal moet worden van verschillende groepen ambtenaren in de betrokken ministeries met stammenstrijdjes en vertraging als gevolg. Een andere belangrijke reden is dat de invloed van ambtenarengroepen wordt beperkt en dat de mensen in de praktijk – in veel gevallen boeren – meer en makkelijker aan het woord kunnen komen. Zij zijn namelijk degenen die het beleid gaan uitvoeren in de praktijk, benadrukt Bruus.

Pikant detail is wel dat Grøn Trepart nog niet is behandeld in het parlement, maar dat de regering wel alvast een minister aanstelt. Wijzigingen kunnen dus nog optreden. Maar aangezien de huidige regering een meerderheid heeft, is de verwachting dat het plan in z'n geheel er hoe dan ook door komt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer