Groen landbouwhervormingsplan in Denemarken krijgt eigen minister
De Deense regering heeft een minister aangesteld die ervoor moet zorgen dat het beleid van het nieuwe landbouwhervormingsplan Grøn Trepart goed, snel en overzichtelijk wordt uitgevoerd.
Grøn Trepart is een eerste stap in de landbouwtransitie in Denemarken. Het plan is eind juni gepresenteerd en bevat onder andere een CO2-heffing, een plan om moerasgronden die in gebruik zijn als landbouwgrond te onteigenen en te laten verwilderen of bebossen, en maatregelen om stikstofuitstoot te beperken.
Denemarken heeft veel eilanden – zo'n vierhonderd – en 8.750 kilometer kustlijn. Veel zeearmen en drooggevallen gebieden lopen door tot diep in het land. Hier zijn moerasgronden te vinden die boeren bewerken en bemesten. Maar juist die bemesting heeft volgens de Deense regering geleid tot een stikstofprobleem waardoor een aantal zeearmen nu zo goed als dood is. Watermanagement maakt daarom een belangrijk deel uit van Grøn Trepart.
Het is het resultaat van intensief overleg tussen landbouworganisaties, de voedselverwerkende industrie, vakbonden en de Deense regering. De betrokken ministeries zijn die van Economie, Belastingen, Milieu, Klimaat en Voedselwaren, waarbij watermanagement valt onder het ministerie van Milieu. De Folketing, het Deense parlement, zal Grøn Trepart in het najaar behandelen.
Alles rond Grøn Trepart gebundeld
De nieuwe minister, Jeppe Bruus, heeft zijn post in het Belastingministerie ingewisseld voor dit nieuwe ministerie. Hierin worden alle diensten van andere ministeries verzameld die zijn betrokken bij Grøn Trepart. 'De reden daarvoor is dat boeren, gemeenten en andere betrokkenen zo te maken krijgen met één aanpak van één ministerie en niet hoeven rond te shoppen bij verschillende ministeries', licht Bruus toe.
Maar wat ook meespeelt, is dat het plan geen speelbal moet worden van verschillende groepen ambtenaren in de betrokken ministeries met stammenstrijdjes en vertraging als gevolg. Een andere belangrijke reden is dat de invloed van ambtenarengroepen wordt beperkt en dat de mensen in de praktijk – in veel gevallen boeren – meer en makkelijker aan het woord kunnen komen. Zij zijn namelijk degenen die het beleid gaan uitvoeren in de praktijk, benadrukt Bruus.
Pikant detail is wel dat Grøn Trepart nog niet is behandeld in het parlement, maar dat de regering wel alvast een minister aanstelt. Wijzigingen kunnen dus nog optreden. Maar aangezien de huidige regering een meerderheid heeft, is de verwachting dat het plan in z'n geheel er hoe dan ook door komt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 412 Vario COM1
2003, P.O.A.
-
Trioliet SOLOMIX 2 2000 ZK
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #48481
Gebruikt, € 3.289
-
Kubota B2441 + voorlader Compact traktor
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag12° / 11°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %