ZLTO informeert boeren over laagvliegende helikopters

De helikopters van Defensie vliegen regelmatig laag over de weilanden om te oefenen. Om boeren daarover te informeren, hield ZLTO donderdag een bijeenkomst in het Noord-Brabantse Oss. Dat ligt midden in een laagvlieggebied.

Bij verhoogde dreiging is op hoogte vliegen geen optie, maar is laagvliegen voor vliegers noodzakelijk om zich te verschuilen en buiten vijandelijk radarbeeld te blijven. 'We merken dat er bij onze leden vaak zorgen zijn over geluidsoverlast. Maar gezien de internationale situatie snappen we dat de rol van Defensie is vergroot en dat ze moeten oefenen', laat woordvoerder Erik Martens van ZLTO weten.

'We zijn nu in een door de overheid aangewezen laagvlieggebied. Daar komen regelmatig helikopters boven. Voor ons is het belangrijk dat er een soort alertsysteem komt, zodat boeren weten dat er een helikopter komt', zegt Martens.


Begrip

De bijeenkomst was bedoeld om begrip te kweken tussen boeren en Defensie. 'Waar mogelijk proberen ze overlast zoveel mogelijk te vermijden. Aan de andere kant moeten wij begrijpen dat een helikopter met een vaart aan komt vliegen en dat je dingen pas op het laatste moment ziet. Afspraken gaan vooral over communicatie. De klaaglijn werkt goed. Dus we roepen onze leden op om overlast te melden', benadrukt de ZLTO-woordvoerder.

Voor veel boeren is het nog wel even wennen. Martens: 'De belangrijkste opmerking die we horen is: 'Ze zijn er opeens!' Dat geven we dan ook door aan Defensie. Maar Defensie en land- en tuinbouw liggen niet zo ver uit elkaar. Zij zorgen voor veiligheid, wij voor voedsel. Dat is allebei een basisvoorwaarde.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
  • Maandag
    19° / 12°
    30 %
Meer weer