'Belastingdienst hervat handhaving van schijnzelfstandigen'

Onlangs las ik in dit blad over het arbeidsprobleem in de Verenigde Staten. Amerikaanse boeren leunen sterk op buitenlandse werknemers, maar presidentskandidaat Donald Trump dreigt miljoenen immigranten zonder papieren het land uit te zetten. Mijn gedachten dwaalden af naar een arbeidsprobleem in Nederland waar ik veel vragen over krijg. Een probleem waar de politiek, de Belastingdienst en vakbonden al vele jaren mee worstelen.

%27Belastingdienst+hervat+handhaving+van+schijnzelfstandigen%27
© Dirk Hol

Nederland telt ruim 1,5 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Ook in de landbouw kennen we de nodige zzp'ers, die onder meer diensten verlenen op het gebied van gewasverzorging, oogstwerkzaamheden en dierverzorging. Een zzp'er heeft recht op fiscale voordelen, waardoor een zzp'er minder belasting betaalt dan iemand in loondienst. Aan de andere kant heeft een zzp'er niet de rechten van een werknemer, zoals ontslagbescherming en doorbetaling bij ziekte.

Onder meer in de politiek, door vakbonden en binnen de Belastingdienst wordt het als onwenselijk beschouwd dat iemand die eigenlijk gewoon een werknemer is, zich presenteert als zzp'er en daardoor ook profiteert van alle fiscale voordelen.

Wanneer je op papier als zzp'er voor een opdrachtgever werkt, maar er feitelijk sprake is van een arbeidsovereenkomst, spreek je van schijnzelfstandigheid. Denk aan iemand die de hele week voor één opdrachtgever werkt, per uur betaald krijgt, zelf niet heeft geïnvesteerd in bijvoorbeeld gereedschap, geen reclame maakt en feitelijk hetzelfde werk doet als degenen die in loondienst werkzaam zijn binnen het bedrijf. Dat komt voor in vrijwel alle sectoren, van de landbouw tot de zorg en van de bouw tot in de kinderopvang.

Wanneer je op papier als zzp'er voor een opdrachtgever werkt, maar er feitelijk sprake is van een arbeidsovereenkomst, spreek je van schijnzelfstandigheid

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

Ik schreef al eerder over een wetsvoorstel dat dit alles duidelijker moest maken. Inmiddels is het wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd voor een advies, maar het moet nog door beide Kamers. Er is wel een belangrijke ontwikkeling vanuit de Belastingdienst, waardoor veel opdrachtgevers en zzp'ers zenuwachtig worden.

Op dit moment geldt een 'handhavingsmoratorium'. De Belastingdienst handhaaft, kort gezegd, alleen bij kwaadwillendheid. Dat gaat veranderen. Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer op de gebruikelijke manier handhaven en kunnen er dus ook in andere gevallen boetes en naheffingen worden opgelegd.

Wie met zzp'ers werkt (of wie zelf een zzp'er is), doet er goed aan zich hierin te verdiepen, ruim voor het nieuwe jaar. Geen enkele adviseur kan je 100 procent zekerheid geven, maar je kunt het maar beter zo goed mogelijk regelen met professionele hulp.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    20° / 5°
    0 %
  • Vrijdag
    20° / 4°
    10 %
  • Zaterdag
    15° / 3°
    10 %
Meer weer