DMK en DOC komen met nieuwe melkstroom met oog voor dierenwelzijn

De twee coöperaties Deutsches Milchkontor (DMK Group) en DOC Kaas introduceren vanaf 1 januari 2025 een nieuwe melkstroom met extra oog voor dierenwelzijn. Deelnemende melkveehouders beuren 3 cent per kilo melk boven op de basismelkprijs.

DMK+en+DOC+komen+met+nieuwe+melkstroom+met+oog+voor+dierenwelzijn
© Jan Anninga

Deze melkstroom voldoet aan de eisen van het Duitse Haltungsform-Stufe 3 (HF3) en heeft een verdere verbetering van het dierenwelzijn als belangrijkste thema. Deze melk wordt door de DMK Group verwaard in een breed assortiment zuivelproducten. De DMK Group verwacht met deze stap een groot deel van het assortiment om te kunnen zetten naar de normen van het HF3-programma.

De marktvraag naar zuivelproducten met het HF3-label is in 2023 begonnen en groeit. Zowel bij kaas als witte zuivelproducten willen retailers het assortiment omzetten naar producten die voldoen aan de eisen vanuit HF3. De DMK Group heeft in 2023 het assortiment zuiveldranken voor de Duitse retail al omgeschakeld naar HF3.

Om aan de groeiende marktvraag te kunnen voldoen, hebben de besturen van de DMK Group en DOC Kaas besloten om alle Nederlandse en Duitse leden per 1 januari 2025 de mogelijkheid te bieden melk te leveren volgens het programma van QM++. Dat komt overeen met Haltungsform- Stufe 3. Ook nieuwe leden zijn welkom. Hiermee spelen de coöperaties in op de toenemende vraag naar verdere verbetering van dierenwelzijn op melkveebedrijven.


Verschillende onderdelen

Het programma focust op verschillende onderdelen waaronder koecomfort, diergezondheid, kalveropfok, voer, houderijomstandigheden, bedrijfsomgeving en bedrijfshygiëne. Ieder onderdeel heeft meerdere criteria waaraan deelnemende melkveehouders moeten voldoen.

Naast deze criteria zijn het hebben van een geldige Keten Kwaliteit Melk (KKM)- en Vlog-erkenning basisvoorwaarden voor deelname aan het programma, wat door een onafhankelijke partij wordt geborgd.

De leden-melkveehouders van DOC Kaas zijn maandag geïnformeerd over de nieuwe melkstroom. Dinsdag kwamen bij deze coöperatie de eerste aanmeldingen binnen. Woordvoerder Yvonne Derkse van DOC Kaas verwacht in oktober zicht te hebben op het aantal aanmeldingen. De hoeveelheid benodigde melk is in haar ogen afhankelijk van de vraag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 12°
    75 %
  • Woensdag
    15° / 9°
    80 %
  • Donderdag
    15° / 7°
    75 %
Meer weer