Bedrijfsresultaat DMK in 2023 lager

Melkverwerker DMK Group, de onderneming waar DOC Kaas bij hoort, behaalde in 2023 een bedrijfsresultaat van 13,2 miljoen euro onder het resultaat van het jaar ervoor. De omzet was met 5,5 miljard euro op hetzelfde niveau.

Bedrijfsresultaat+DMK+in+2023+lager
© Nieuwe Oogst

Aangezien DMK zich in turbulente tijden bevindt, spreekt de onderneming van een bevredigend resultaat. De eigenvermogensratio steeg van 31,3 procent in 2022 naar 34,7 procent in 2023.

De turbulentie is veroorzaakt door marktverstoringen, nadat de hoge melkprijs van eind 2022 in het daaropvolgende jaar fors daalde. Dat leidde tot een forse waardevermindering van de voorraden, met name van kaas. Daarbij daalde de vraag naar luxere zuivelproducten, waardoor meer melk werd verwerkt tot melkpoeder, wat beduidend minder winstgevend is. Tot slot waren de energiekosten relatief hoog.

'Je groeit van uitdagingen', stelt CEO Ingo Müller van de DMK Group. 'We keken goed waar we moesten bijstellen en draaiden aan de juiste knoppen om bij te sturen. En ja, daar hoort helaas ook de reductie van de productiecapaciteit bij, door de verminderde melkhoeveelheid. Inmiddels hebben we de snelheid weer opgepakt en de maatregelen die we hebben genomen hebben merkbaar effect.'

Concurrerende melkprijs

Een belangrijk doel van DMK voor 2023, het betalen van een concurrerende melkprijs, is niet helemaal behaald. De prijs kwam gemiddeld uit op 41,1 eurocent per kilo melk. Dit is fors hoger dan het gemiddelde van de jaren ervoor, maar volgens de organisatie duidelijk onder het gemiddelde van de concurrentie in 2023.

'We zien al effect van de maatregelen die we in het uitzonderlijke jaar 2023 hebben genomen. Vanaf dat moment stijgt de melkprijs voortdurend, waarmee we verwachten die concurrerende melkprijs in 2024 wel te kunnen realiseren', aldus Müller.

De DMK-CEO signaleert dat de melkmarkt zich nu opnieuw in rustig vaarwater bevindt. Toch rust de onderneming niet op haar lauweren. Zo wordt begin 2025 de capaciteit op vier DMK-bedrijven verminderd. 'Dit komt ten goede van de andere locaties', besluit Müller.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 12°
    35 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    70 %
  • Woensdag
    19° / 11°
    40 %
Meer weer