Bayer ziet verkoop middelen met glyfosaat stijgen

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft naar eigen zeggen veel meer middelen verkocht waarin wel glyfosaat zit. Die producten zijn volgens het concern ook goedkoper geworden. Dat meldt de chemiereus in de halfjaarcijfers.

Bayer+ziet+verkoop+middelen+met+glyfosaat+stijgen
© Bayer

Glyfosaat zit onder meer in onkruidverdelger Roundup. Bayer kreeg dit middel in handen, nadat het zijn concurrent Monsanto had overgenomen. Topman Bill Anderson zei in maart dat Bayer werkt aan een alternatief voor glyfosaat. De nieuwe stof wordt volgens hem al getest op planten en moet in 2028 op de markt komen.

Bayer heeft in de eerste helft van dit jaar minder verdiend met zijn landbouwproducten, medicijnen en gezondheidsproducten voor consumenten. Vooral de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen zonder het bestanddeel glyfosaat en schimmelbestrijdingsmiddelen viel flink lager uit.


Winst en verlies

In de eerste helft van dit jaar bracht de verkoop van alle producten 24,9 miljard euro op, 2,1 procent minder dan een jaar eerder. Toen kwam dit nog uit op 25,4 miljard euro. Bayer maakte in de eerste zes maanden van het jaar bijna 2 miljard euro winst, een flinke verhoging van de 291 miljoen euro die in de eerste helft van 2023 in de boeken ging.

In het tweede kwartaal leed het concern 34 miljoen euro verlies. Dat is wel een stuk minder dan een jaar eerder. Toen verloor Bayer bijna 1,9 miljard euro. De rode cijfers komen volgens het concern vooral door hogere rentetarieven.


Herstructurering

Eerder dit jaar maakte Bayer bekend veel managementlagen binnen het bedrijf op te heffen. Het concern zei daarbij niet hoeveel banen verdwijnen. In 2022 werkten meer dan 100.000 mensen bij Bayer. Het bedrijf zegt afgelopen kwartaal 329 miljoen euro te hebben uitgegeven aan de herstructurering.

In de Verenigde Staten lopen tienduizenden rechtszaken van mensen die zeggen kanker te hebben gekregen door Roundup. In negen van de 23 zaken die onlangs zijn afgerond, moet Bayer een schadevergoeding betalen. Zo heeft het concern vorige maand in Seattle een schikking getroffen van 160 miljoen dollar, zo'n 147 miljoen euro. Maar Bayer ontkent aansprakelijk te zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 12°
    75 %
  • Woensdag
    15° / 9°
    80 %
  • Donderdag
    15° / 7°
    75 %
Meer weer