3,2 miljoen Amerikaanse varkens zijn vrij van Trichinella-infecties

Bij varkens die binnen het Amerikaanse Pork Quality Assurance Plus (PQA+)-programma worden gehouden, komt de parasiet Trichinella spiralis niet voor. Dat blijkt uit 3,2 miljoen monsters van varkensvlees die tussen 2019 en december 2023 zijn onderzocht. In geen enkel monster is een Trichinella-infectie waargenomen. Wat die parasiet betreft is varkensvlees voedselveilig. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

3%2C2+miljoen+Amerikaanse+varkens+zijn+vrij+van+Trichinella%2Dinfecties
© Sask Pork

Trichinella spiralis vormde ooit een groot voedselveiligheidsrisico in de commerciële varkensvleesvoorziening. Amerikaanse producenten van varkens en varkensvlees spannen zich al jaren in om het risico op blootstelling aan een Trichinella-infectie effectief te minimaliseren, maar de afwezigheid van de parasiet was nog niet eerder met een nationaal onderzoek gecheckt. Wetenschappers van de Agricultural Research Service (ARS) hebben dat met een grootschalig onderzoek tussen 2019 en eind 2023 gedaan.

Elf Amerikaanse varkensvleesverwerkers met dertig locaties in twaalf staten namen deel aan het onderzoek. De 3,2 miljoen monsters die allemaal Trichinella-vrij zijn, geven een betrouwbaarheid van 95 procent dat de parasiet bij minder dan een op de 1 miljoen varkens kan voorkomen.


Belangrijk voor export

De onderzoekers concluderen dat commercieel gehouden varkens op PQA+-bedrijven voldoen aan de internationale voedselveiligheidsrichtlijnen voor Trichinella om als een verwaarloosbaar risico voor de volksgezondheid te worden beschouwd. Dit is voor de export van Amerikaans varkensvlees een steun in de rug.

Bij mensen veroorzaakt trichinellose ernstige ziekteverschijnselen. Die kunnen in extreme gevallen zelfs tot de dood leiden. Wormen in de darmen van mensen zijn niet of nauwelijks ziekmakend. Maar als larven gaan migreren in het lichaam en in spieren terechtkomen, dan geeft dat ernstige verschijnselen met soms een fatale afloop.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer