Brabantse Agrifoodpluim uitgereikt aan Ekoto

De 26-jarige Ivar van Dorst van tuin- en akkerbouwbedrijf Ekoto in Etten-Leur heeft een Agrifoodpluim van provincie Noord-Brabant ontvangen. Hij ontving de prijs voor de innovatieve visie en aanpak op zijn bedrijf.

Brabantse+Agrifoodpluim+uitgereikt+aan+Ekoto
© Michiel Elands

Van Dorst koos vier jaar geleden bewust en zelfbewust voor biologische tuin- en akkerbouw. Daarbij werkt hij met strokenteelt, die ook helpt tegen ziekte- en plaagverspreiding.

De jonge boer heeft zijn percelen grotendeels verdeeld in stroken van 6 meter breed. Op de eerste strook staat haver, dan een peulvrucht, gevolgd door lijnzaad, courgette en tot slot theekruiden. Dat patroon herhaalt zich vervolgens. Ziekten en plagen krijgen nauwelijks de kans zich te verspreiden, want elke strook is een nieuwe buffer. Opvallend in de bedrijfsvoering is dat Ekoto de gewassen weinig hoeft te bewateren.

'Doordat wij uitsluitend organisch telen, is de hoeveelheid organische stoffen, oftewel humus, ook hoger', legt Van Dorst uit. 'Daardoor kan de grond het vocht vasthouden. Eigenlijk bewateren we alleen bij jonge groenten, want dat is een kwetsbaarder gewas.' Het terrein van Ekoto is gedraineerd. Dat betekent dat eventueel overtollig water wordt afgevoerd.


Nieuwe generatie

'Het is mooi om te zien hoe de nieuwe generatie jonge boeren innovatie en biologische landbouw samen laten gaan', zei de Brabantse gedeputeerde Marc Oudenhoven (Lokaal Brabant) van Agrarische Ontwikkeling bij de overhandiging van de Agrifoodpluim.


'Het toont dat de agrarische sector in provincie Noord-Brabant wel degelijk toekomst heeft. Van Dorst laat zien dat met een gecombineerd businessmodel toegevoegde waarde aan een bedrijf wordt gecreëerd. Het is daarom terecht dat juist hij de Agrifoodpluim ontvangt', besluit Oudenhoven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
  • Zondag
    23° / 12°
    20 %
Meer weer