'De complotdenker die ik weleens tref heet Mark'

Mark, zo heet de complotdenker die ik weleens tref. Een knotsaardige kerel. Iemand die het nieuws op de voet volgt en daar graag het gesprek over aangaat.

%27De+complotdenker+die+ik+weleens+tref+heet+Mark%27
© Dirk Hol

Hij weet dat ik over de landbouwpolitiek schrijf en dat maakt mij vaak doelwit van zijn wilde theorieën. Zoals onlangs over de aanhoudende regenval. Dat dat bewust wordt opgewekt met vliegtuigen die deeltjes zilverjodide verspreiden gaat er bij mij niet in.

Toch hebben we nooit onenigheid. Hij heeft zijn verklaring en ik de mijne. Gezellig blijft het altijd, want we hebben al enige tijd geleden besloten dat we elkaar niet proberen te overtuigen.

Desondanks is de toename van het aantal mensen dat in complottheorieën gelooft zorgelijk. Niet alleen zien ze een irrationele vijand in onze overheid of een andere mogendheid, ze weigeren ook de rationele oplossingen voor de grote wereldproblemen te aanvaarden. Want het probleem bestaat niet, het is verzonnen of bewust gecreëerd. Dit terwijl er voldoende kopzorgen zijn die om snel en verstandig ingrijpen vragen.

We hebben besloten dat we elkaar niet proberen te overtuigen

Peter Smit, coördinator politiek en economie

De voorspelde grootschalige effecten van de voortschrijdende klimaatverandering vallen niet meer te ontkennen. Veel teelten staan in ons deel van de wereld onder druk. Gelukkig kunnen we hier nog vertrouwen op een overproductie en een enigszins vriendelijk teeltklimaat, maar elders in de wereld jagen honger en sombere vooruitzichten mensen op de vlucht.

Zondag 21 juli was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur bedroeg 17,09 graden blijkt uit dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. De hele maand juli is ook weer op weg naar de recordboeken.

Het zijn feiten waarop ik vertrouw, maar ik weet ook dat Mark en met hem vele anderen dat niet doen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
  • Woensdag
    16° / 10°
    80 %
Meer weer