Consument bereid om met seizoenen mee te eten

Ruim zes op de tien Nederlanders zijn bereid vooral nog seizoensproducten te consumeren om de belasting van de voedselproductie op het milieu te beperken.

Consument+bereid+om+met+seizoenen+mee+te+eten
© Twan Wiermans

Ook pleit 76 procent van de consumenten ervoor dat supermarkten in de strijd tegen voedselverspilling meer afwijkend groenten en fruit aanbieden. Dit blijkt uit de Nationale Keuzestress Monitor van marktonderzoekbureau MSI Consultants. In dit onderzoek naar consumentengedrag is aan duizend personen van 18 jaar en ouder hun mening gevraagd over het voedsel en de voedselproductie van de toekomst.

Volgens het onderzoek denken Nederlanders in 2025 meer groente en fruit te eten en juist minder vlees en vis. Ook voor de lange termijn is dit in grote lijnen de verwachting, meldt MSI Consultants. Gevraagd naar de grootste verandering in het voedselpatroon van 2050 noemen de ondervraagde consumenten vooral een toename van plantaardige voedsel en de opkomst van kunstmatig vlees.

Belangrijke voorwaarden voor de overstap van dierlijke naar plantaardige eiwitten is voor de consument dat de smaak er niet onder lijdt en het vervangende product minstens zo gezond is. De monitor wijst uit dat bijna de helft van de Nederlanders best meer vleesvervangers wil eten, maar dat nu niet doet vanwege de vele ongezonde E-nummers die erin zitten. De kosten lijken overigens niet het belangrijkste struikelblok voor de eiwittransitie.


Weinig animo voor 3D-geprint voedsel

Puur en onbewerkt eten blijft het meest populair en consumenten lijken huiverig voor technologische innovaties. Genetische modificatie is voor veel ondervraagden nog een brug te ver. Slechts 16 procent heeft daar een positief gevoel bij. Ook voor 3D-geprint voedsel valt de animo nog tegen omdat het gevoel van puur natuur dan weg is. Voor kweekvlees en hybridevlees geldt dat de meeste consumenten verwachten dat de smaak niet kan tippen aan die van gewoon vlees.

Veel consumenten lijken terug te willen naar de voedselconsumptie van vroeger. Dat betekent stamppot in de winter, kersen in de zomer en aardbeien slechts enkele weken beschikbaar. Onder oudere consumenten is die hang naar vroeger nog groter. De huidige prijs van groenten en fruit remt de consumptie, laat de monitor zien. Als deze 25 procent goedkoper zouden worden, zegt 64 procent van de ondervraagden meer groente en fruit te eten.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer