Waterschap Limburg vraagt boeren sleuven dicht te gooien

Limburgse boeren hebben talloze sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden om dit soort afwateringskanalen aan te leggen en waterschap Limburg roept boeren op de sleuven zo snel mogelijk dicht te maken.

Waterschap+Limburg+vraagt+boeren+sleuven+dicht+te+gooien
© Koos van der Spek

Volgens waterschap Limburg zijn na de regenval van de afgelopen maanden vele honderden spoelsleuven gegraven. 'We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang', aldus een woordvoerder. De sleuven in het land zorgen volgens het waterschap voor 'onveilige en onwenselijke situaties langs onze beken'. Zo kunnen maaimachines erin vast komen te staan.

Waterschap Limburg begrijpt dat boeren na 'het recordnatte jaar 2023 en het zeer natte eerste halfjaar van 2024' het water van hun land willen krijgen. 'Daar hebben we alle begrip voor, die situatie is heel vervelend voor de agrariërs. Maar dit is ook niet de oplossing.'


'Waterkwaliteit gaat achteruit'

Het graven van dit soort sleuven is verboden. Niet alleen omdat het de maaiwerkzaamheden verstoort, maar ook omdat via de sleuven zand, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen de beken en sloten instromen. De waterkwaliteit gaat hierdoor achteruit, aldus het waterschap.

Vooralsnog deelt waterschap Limburg geen boetes uit aan agrarisch ondernemers die zelf een afwatering hebben gegraven. 'We hopen nu vooral dat ze uit zichzelf de sleuven weer dichten. Maar we zijn wel aan het bekijken hoe we hierop kunnen handhaven.'


Foto ter illustratie

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    17° / 13°
    75 %
Meer weer