Zware aantasting van bonenvlieg op proefboerderij Rusthoeve

In een rassenproef op proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat zijn kort na opkomst meer dan de helft van de kiemplantjes van de uien weggevallen. Dit als gevolg van vreterij door larven van de bonenvlieg.

Zware+aantasting+van+bonenvlieg+op+proefboerderij+Rusthoeve
© Haijo Dodde

'Op een maandag ergens begin mei telden we kort na de opkomst nog omgerekend 800.000 planten per hectare. Daarvan waren op donderdag nog slechts 300.000 over', vertelt bedrijfsleider Eelco Boot van de proefboerderij.

'Normaal zouden we dergelijke percelen opnieuw inzaaien, maar omdat we tijdens de Uiendag van 29 augustus aandacht besteden aan de bestrijding van bonenvlieg hebben we dit perceel zo laten liggen. Het geeft een indruk van de grote schade die dit insect kan veroorzaken', vult Boot aan.

Het betreffende perceel was bestemd voor een demo met 29 verschillende rassen. Op een foto van bovenaf is te zien dat aan de buitenkanten van het perceel de meeste planten zijn weggevallen. Volgens Boot heeft dat weinig te maken met de gevoeligheid van de rassen, maar meer met de invlieg van plaaginsecten van buitenaf. Er staan onder meer veldbonen in de buurt en op het betreffende perceel was vooraf een groenbemester onder gewerkt.

'Toen we deze schade zagen, hielden we ons hart vast voor percelen die later gezaaid waren en waarvan de plantjes nog moesten opkomen. Slechts één perceel hebben we overgezaaid en voor de rest viel de schade mee. Het verschil in aantasting door bonenvlieg tussen de percelen die half april gezaaid zijn en eind april is enorm groot', aldus Boot, bij een rondleiding op de proefboerderij voor bezoekers aan de zomerexcursie van het Uien Innovatie Kennis Centrum (UIKC).


Geen effect van bestrijding

Boot zegt dat hij wist dat de druk van bonenvlieg in de buurt van Rusthoeve hoog is. Een nabijgelegen perceel had zoveel schade dat besloten is om de uien die nog stonden onder te werken en vervolgens zomergerst in te zaaien. 'We hebben ook maatregelen genomen door pyrethroïden te strooien in granulaatvorm bij het zaaien en later ook om insecticiden te spuiten. Maar dat heeft allemaal geen effect gehad.'

Samen met teeltadviseur Luc Remijn van Delphy stelt Boot vast dat een eenduidige oplossing voor de beheersing van bonenvlieg er nog niet is, zeker nu uientelers ook geen Vydate meer mogen gebruiken.

'Toch willen we met de uientelers op de Uiendag nadenken over dit probleem. We komen in elk geval tot de conclusie dat de zaaidatum nauw steekt en verder verwachten we dat er een verband is met de vertering van organisch materiaal in de bodem en dus een verband met de voorvrucht', zegt Remijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer