Biovelddag Lelystad toont breed scala aan oplossingen

Presentaties bij de gewassen in het veld, strokenteelt, agroforestry, robots, toeleveranciers en veel ijzer op het erf. Op de Biovelddag 2024 is de boodschap dat er best wat uitdagingen liggen voor biologische landbouw en afzet van de producten, maar dat er ook een breed scala aan oplossingen is.

Biovelddag+Lelystad+toont+breed+scala+aan+oplossingen
© Jorg Tönjes

Vorig jaar woei er een extreme zomerstorm over het terrein in Lelystad, maar dit jaar is het weer goed en komt de datum (4 juli) voor veel boeren goed genoeg uit om de velddag te bezoeken. Resultaat: volle parkeerplaatsen en veel ontmoetingen. De Biovelddag is daarmee voor de telers hét moment om te netwerken en te leren.

Nu er in de komende winter geen BioBeurs gehouden wordt, neemt de Biovelddag een deel van die rol over, in ieder geval daar waar het de mechanisatie betreft.


Buitenlandse bezoekers

Opvallend zijn de buitenlandse bezoekers. Ze komen vooral uit de buurlanden en zijn op zoek naar een geschikte techniek. Vlaamse groentetelers willen meer weten over de inzet van robots.

Arbeid wordt steeds moeilijker te krijgen, dus als robots het wieden overnemen, is dat handig. Autonome machines vertonen hun kunsten en de bezoekers kijken er kritisch naar.

Voor de Vlamingen is de manier waarop het onkruid wordt aangepakt belangrijk. Daarom zien ze wel wat in de elektrische schoffel van Paul Andela. Die doodt het onkruid tot in de grond, zodat hergroei niet zal plaatsvinden.


Phytophthora

Een gesprek onder de telers is de enorme druk die de aardappelziekte phytophthora dit jaar teweegbrengt. De knollen zijn, zeker na het late pootseizoen, nog veel te klein als telers al met de branders in het veld moeten gaan.

Deskundigen van Wageningen University & Research en van de aardappelhandelshuizen zien doorbraken van alle resistentiegenen in robuuste rassen.

Toch denken de telers dat afwisseling van de rassen per regio en jaar zullen bijdragen aan het overeind houden van de biologische aardappelteelt. Ondertussen promoten ze hun rassen, ook richting afnemers.


Beter alternatief

Tv-kok Sharon de Miranda maakt gerechten met de robuuste aardappelrassen om te laten proeven dat ze een steeds beter alternatief zijn voor de oude rassen.

Dat de weerbare bodem en sterke gewassen de basis moeten zijn voor de biologische teelt, zeker als die weer gaat groeien, komt tijdens de Biovelddag overal naar voren. Er is veel aandacht voor biostimulanten, bodemkwaliteit, strokenteelt, agroforestry, gereduceerde grondbewerking, rassenkeuze en mechanisatie.


Ruime keuze

Robots die het prototypestadium voorbij zijn, tonen de snelheid van de techniekontwikkeling. De ruime keuze aan machines voor onkruidbestrijding laten de telers zien dat er meer maatwerk mogelijk is dan enkele jaren geleden.

Aan het eind van de dag blikt de organisatie van de Biovelddag terug op een evenement dat de verwachtingen overtrof. Volgens Geertje Schlaman van het Biologisch Netwerk was de dag zowel in bezoekersaantal als in grootte van het programma bijzonder geslaagd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer