HAK wil intensiever samenwerken met groentetelers

Conservenfabrikant HAK wil intensiever samenwerken met groentetelers. De eerste stap daarin is een nauwere band met groentebedrijf Straver Biologisch in het Noord-Brabantse Almkerk.

HAK+wil+intensiever+samenwerken+met+groentetelers
© HAK

Om de samenwerking vorm te geven, wordt op het bedrijf van Straver Biologisch een proefboerderij gestart. Het doel daarvan is de ontwikkeling van duurzame teelten, robotisering en digitalisering te versnellen. Samen met de familie Straver gaat HAK op de proefboerderij vooruitstrevende experimenten doen.

Straver Biologisch is de eerste teler die op deze manier samenwerkt met HAK. De proefboerderij moet een plek worden waar telers, verwerkers, supermarkten en beleidsmakers langskomen om kennis te maken met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame en innovatieve landbouw. HAK wil met dit concept ervaring opdoen met een nieuwe intensievere manier van samenwerken met telers. Het bedrijf streeft naar vijf HAK Proefboerderijen in 2027.


Dataverzameling

Dataverzameling staat centraal in de nieuwe experimenten. Zo wordt met BO Akkerbouw een proef gedaan met de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw. Meten is volgens HAK cruciaal voor het beoordelen van de gezondheid van de bodem, de biodiversiteit en het nemen van de juiste teeltbeslissingen.

Daarnaast start HAK met Landbanking Group een onderzoek dat gericht is op het monitoren van gewassen via onder meer satellietbeelden, kunstmatige intelligentie en grondonderzoek. Daarbij worden metingen gedaan naar ondergronds vastleggen van koolstof, vegetatiedichtheid, het vasthouden van water en de biodiversiteit.


Duurzame teelt op grote schaal

Directeur Inkoop en Landbouw Joachim Nieuwhoff bij HAK ziet in het grootschalig inzetten van de nieuwste technologieën en het verzamelen van zoveel mogelijk data om verder en sneller te kunnen optimaliseren als de oplossing in een verdere verduurzaming van de Nederlandse landbouw. 'Duurzaam telen gaat pas werken op grote schaal.' Nauwe samenwerking in de keten is daarbij onmisbaar, stelt hij.

Groenteteler Johannes Straver ziet ook veel voordelen in de samenwerking. 'We kijken uit naar de nieuwe vorm van samenwerken met HAK. Op de proefboerderij moet ruimte zijn om te experimenteren met als doel teelten verder te verduurzamen. We hopen de kennis breed te kunnen delen met andere telers en binnen de rest van de keten.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer