Mars en FrieslandCampina samen aan de slag met reductie broeikasgassen

Voedingsmiddelenproducent Mars en zuivelverwerker FrieslandCampina gaan samen aan de slag om de uitstoot van broeikasgassen versneld te reduceren. Een aantal leden maakt gebruik van de methaanremmer Bovaer om de emissie van koeien te remmen. De ondernemers krijgen hiervoor een vergoeding.

Mars+en+FrieslandCampina+samen+aan+de+slag+met+reductie+broeikasgassen
© FrieslandCampina

Het doel is een broeikasgasreductie van 33 procent in 2025, ten opzichte van 2015. In 2030 moet een reductie van 30 procent zijn gerealiseerd. De deelnemers starten met Bovaer, later worden ook andere innovatieve oplossingen ingezet.

In totaal doen vijfhonderd melkveehouders mee aan de zogenoemde FrieslandCampina Ontwikkelgroep. Hiervan zet een deel zich in voor Mars, waarvoor melkvet en room wordt geproduceerd. De deelnemers beuren dit jaar een standaardbedrag van 250 euro, en ontvangen daarbovenop 25 euro per kilo gevoerd Bovaer. Dit dekt de kosten van 19,25 euro per kilo. Daarnaast is er een plus van 5,75 euro per kilo als waardering voor deelname, inspanning en kosten.


Groene stroom

De deelnemende melkveehouders bevinden zich verspreid door het land. Hun melk wordt niet apart opgehaald. 'Het werkt een beetje hetzelfde als bij groene stroom; de extra duurzaam geproduceerde melk gaat niet rechtstreeks naar Mars, maar de hoeveelheid die Mars afneemt, wordt extra duurzaam geproduceerd', vertelt woordvoerder Eline Leenaarts.

Doel is dat de maatregelen voor de ontwikkelgroep uiteindelijk breder in de coöperatie worden toegepast. FrieslandCampina verwacht dat meer B2B-partners zich zullen aansluiten. Ook zijn er andere duurzame samenwerkingsverbanden, onder meer met McDonalds en Mondelez.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    26° / 16°
    10 %
  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    20° / 15°
    80 %
Meer weer