'Van Dokkum hebben we al weleens gehoord'

Ik ben zelf nog nooit in Dokkum geweest. Toch kent iedereen het bestaan van deze stad in Friesland. Ten eerste natuurlijk vanwege de Elfstedentocht, waar het de laatste stopplaats is in de tocht der tochten. Wel eentje waar je eerst heen moet en daarna het lange eind terug, voordat je door mag naar de finish op de Bonkevaart in Leeuwarden.

%27Van+Dokkum+hebben+we+al+weleens+gehoord%27
© Dirk Hol

Ten tweede is mij geleerd in de schoolbankjes dat Bonifatius er is vermoord door de Friezen, in een poging hun te kerstenen. De Friezen waren toen ook al een standvastig volk.

Nu is Dokkum vooral bekend geworden als geboorteplaats van onze nieuwe minister Femke Wiersma van Landbouw,Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

Ik vind de discussie over de naamgeving van het ministerie altijd lichtelijk overdreven. Wat mij betreft mag het ook het ministerie van alleen Voedselzekerheid genoemd worden. Daar draait het in mijn ogen allemaal om. Dat is de kern van ons bestaan als agrarisch ondernemers. Zouden we daar niet meer naar kijken, dan houdt het voor ons op. En ik denk ook voor de mensheid als geheel.

Transities zorgen meestal voor veel meer schade dan nodig

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel (GD)

Halfnaakt als jager-verzamelaar door een voedselbos lopen heeft me nooit aantrekkelijk geleken. U wel? Een andere naam zou het ministerie van Landelijk gebied kunnen zijn. Dat dekt de lading ook best wel. Dan moeten we er gelijk voor zorgen dat het stedelijk gebied er niet over mee kan praten. Dan voelen wij ons als boeren een stuk minder opgejaagd.

Dat wordt hopelijk het belangrijkste doel van deze nieuwe minister; dat boeren zich niet meer opgejaagd voelen. Want denk maar niet dat er straks heel ander beleid komt. Daarvoor staat de wetgeving in Brussel en Den Haag te veel vast. Daarnaast krijgt dit beleid veel steun op ambtelijk niveau. Dat verander je niet in een jaar.

Wat wel kan, is perspectief bieden op haalbare wetgeving en doelen. En dan hoop ik dat dit kabinet lang genoeg blijft zitten.

Wat we in onze zak kunnen steken, is dat er een minister zit vóór landbouw en niet mét landbouw. Een minister die het bij de introductie opneemt voor gangbare landbouw en niet spreekt over transitie maar over doorontwikkelen.

Transities zorgen meestal voor veel meer schade dan nodig. Dat komt doordat het de suggestie wekt dat alles wat we nu doen fout is en het doel ons oneindig geluk zal brengen. Sommige dingen hebben gewoon tijd nodig.

Het is daarom te hopen dat Wiersma die tijd krijgt en niet verdwaalt zoals de schaatsers op weg naar Dokkum. En dat ze net zo standvastig zal zijn als de Friezen toen Bonifatius langskwam.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer