Temperatuur pluimveestal 2 graden lager door vroeg te koelen

Eerder beginnen met de pluimveestal koelen kan tot 2 graden extra temperatuurverlaging leiden. Dat is een van de resultaten van het project 'CoolChicks', waaraan onderzoeker Renée De Baets van het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) haar promotieonderzoek wijdt.

Temperatuur+pluimveestal+2+graden+lager+door+vroeg+te+koelen
© Marcel Berendsen

Tijdens het Cool Energy Event op 18 juni in het Belgische Melle presenteerde De Baets de eerste resultaten van het onderzoek naar de koeling van pluimveestallen. Onderdeel van haar onderzoek is een enquête onder pluimveehouders. Daaruit blijkt dat 100 procent van de deelnemende vleeskuikenhouders al maatregelen neemt om hittestress bij vleeskuikens te voorkomen. Dat varieert van een koeling van het staldak tot een verneveling aan zowel de buiten- als binnenzijde van de stal. Bij de deelnemende legpluimveebedrijven heeft 55 procent al geïnvesteerd in koeling.

Hittestress heeft meerdere negatieve effecten op het pluimvee. Niet alleen kan de uitval stijgen, maar ook de voeropname daalt. Daarmee verminderen de prestaties als legpercentage of groei. De immuniteit van de hennen is slechter en ook de darmgezondheid kan eronder lijden. Stress kan leiden tot weefselschade en daarmee een minder goede vleeskwaliteit van de kuikens. Kortom, hittestress heeft veel nadelige gevolgen en moet zoveel mogelijk worden voorkomen.


4 graden omlaag

De Baets heeft enkele onderzoeken uitgevoerd met de mogelijkheden van verneveling van water om de temperatuur in de stal te beheersen. Bij vleeskuikens kan de hogedrukverneveling de temperatuur tijdens de piek met bijna 4 graden verlagen. Door de verneveling daalde de uitval met 1,5 procent.

Het is daarbij van groot belang om een goede balans te houden tussen de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid, uitgedrukt in de temperature-humidity index (THI). Bij een hogere luchtvochtigheid kunnen de kippen immers hun warmte nog moeilijker kwijt door te hijgen.


Eerder starten beter

In een tweede proef werd het effect van verneveling en padcooling bestudeerd en werd gekeken of het uitmaakt om eerder te beginnen met koelen. In de proef startten de koelsystemen wanneer de staltemperatuur 3 graden boven de gewenste temperatuur uitkwam ofwel pas bij 6 graden boven de gewenste temperatuur.

Een vroegere opstart – dus bij 3 graden verschil – bleek efficiënter en hield de staltemperatuur consistent lager. Dit effect was vooral merkbaar op warme maar niet extreem hete dagen. Er werd 1 tot 3 graden extra koeling bereikt op dagen van 25 graden Celsius.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    4° / 2°
    10 %
  • Zaterdag
    6° / -1°
    60 %
  • Zondag
    8° / 3°
    10 %
Meer weer