Biologische landbouw groeit in EU, Nederland onderaan
Het areaal dat in de Europese Unie (EU) voor biologische landbouwproductie wordt gebruikt, blijft gestaag toenemen. In 2022 was dat 16,9 miljoen hectare tegenover 15,9 miljoen hectare in 2021 en 14,7 miljoen hectare in 2020. Nederland staat op de vijfde plaats van onder in het rijtje. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
Tussen 2012 en 2022 is het areaal biologische landbouw in bijna alle EU-landen toegenomen. De sterkste groeipercentages in deze periode waren in Kroatië (306 procent), Portugal (278 procent) en Bulgarije (182 procent).
Het hoogste aandeel biologische landbouwareaal was te vinden in Oostenrijk (27 procent van alle landbouwgrond), Estland (23 procent) en Zweden (20 procent). Daarentegen bedroeg het aandeel biologische landbouw in 2022 in vijf EU-landen minder dan 5 procent, met het laagste aandeel in Malta (minder dan 1 procent), Bulgarije en Ierland (beide 2 procent). Nederland staat met 4,5 procent nog net boven Polen, dat ruim 3 procent van het landbouwareaal heeft voor biologische teelt.
De NOS sprak met verschillende onderzoekers om te onderzoeken waarom Nederland zo achterloopt. Zij noemen een passieve overheid en terughoudende kredietverstrekking door banken als belemmeringen: omschakelende boeren hebben een lastige startfase.
Afzetmarkt
'Alles valt of staat bij voldoende afzetmarkt', zegt marktonderzoeker Katja Logatcheva van Wageningen University & Research tegen de NOS. 'Dat is in Nederland nu een grote belemmering.'
Om consumenten te helpen biologische winkels te vinden, is in mei de onafhankelijke website biologische-winkels.nl gelanceerd. Uit de rondvraag van de NOS blijkt ook dat biologische boeren verwachten dat meer biologisch in de reguliere supermarkten de afzetmarkt voor biologische producten bevordert.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit begon eerder deze maand met een campagne biologisch voor consumenten. Hiermee informeert het ministerie consumenten over de voordelen van biologisch voedsel en de betekenis van het Europees biologisch keurmerk. De consumentencampagne is onderdeel van het Actieplan Biologisch van demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hierin spreekt Nederland de ambitie uit dat het landbouwoppervlak voor biologische landbouw in 2030 is gegroeid naar 15 procent.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fella TH13010 getrokken schudder
2012, P.O.A.
-
781
Gebruikt, € 4.000
-
Stihl RT 5097.1
Nieuw, P.O.A.
-
Toro TIMECUTTER MX 5075-T
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %