CDA wil BBB erbij hebben in Europese christendemocratische fractie

De Europarlementariërs van het CDA willen de BBB-collega's opnemen in hun machtige Europese fractie. Na een 'stevig gesprek' is het CDA gerustgesteld.

CDA+wil+BBB+erbij+hebben+in+Europese+christendemocratische+fractie
© Dirk Hol

De partij had aanvankelijk haar twijfels door eurokritische uitlatingen van BBB'ers tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen. BBB kan zich nu opmaken voor toetreding tot de EVP-fractie.

BBB veroverde bij de verkiezingen twee weken geleden twee zetels in het nieuwe Europees Parlement. Net als NSC, dat er één kreeg, wil de partij aansluiten bij de EVP-fractie, de grootste van het parlement. Europarlementariërs kunnen binnen zo'n fractie meer invloed uitoefenen en meer spreektijd, assistentie en parlementaire spilfuncties krijgen.

Om lid te worden, moeten BBB en NSC het politieke programma van de EVP tekenen. Daarin staat onder meer dat de fractie de Europese klimaatdoelen, het klimaatakkoord van Parijs en het migratiepact steunt. De ondertekenaars scharen zich volgens EU-bronnen ook achter de kandidatuur van EVP-boegbeeld Ursula von der Leyen om opnieuw voorzitter te worden van de Europese Commissie. Tijdens de campagne zette BBB vraagtekens bij veel van deze punten.


NSC en BBB committeren zich

'In de gesprekken is duidelijk geworden dat de Europarlementariërs van NSC en BBB zich committeren aan de EVP-uitgangspunten', laat het CDA weten. 'Op basis hiervan zien het CDA en de EVP voldoende basis om samen te werken in het belang van Nederland en Europa.' De EVP-fractie telt drie CDA'ers.

De EVP beslist dinsdagmiddag over het toelaten van BBB en NSC. Daarbij weegt het advies van fractieleden uit dezelfde EU-lidstaat doorgaans zwaar. Fractieleider Manfred Weber laat al doorschemeren dat BBB en NSC, dat al haast verzekerd was van toetreding, welkom zijn. 'Samen met onze Nederlandse collega's zullen we deze koers voortzetten.'

Met de drie extra zetels van BBB en NSC staan de Nederlanders in de grote EVP-fractie een stuk sterker, klinkt het in EVP-kringen. 'Maar je moet wel aan dezelfde kant van het touw trekken als het gaat om veiligheid, de rechtstaat of migratie', zegt CDA-voorman Tom Berendsen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    29° / 18°
    20 %
  • Vrijdag
    21° / 15°
    20 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    15 %
Meer weer