Schuifel haalt mooie, droge mest uit pluimveestal
Een innovatie helemaal uitontwikkelen tot deze bedrijfsklaar is kost tijd. Dat is ook bij de mestschuifel en het stofbadhuis zo. Maar het gaat lukken. Dat is de overtuiging van de onderzoekers en ontwikkelaars die er al een tijd aan werken.
Normaal ligt in de scharrelruimte van een pluimveestal een laagje zaagsel. Daar komt flink wat pluimveemest bij. De hennen scharrelen hierin en nemen stofbaden, waardoor fijnstof en ammoniak vrijkomen.
Het idee achter de mestschuifel is dat het strooisel wordt vervangen door grote houtsnippers. De mest droogt hierin uit en de mestschuifel haalt deze uit de stal. Omdat de hennen in de grote snippers geen stofbad kunnen nemen, is het stofbadhuis ontwikkeld.
Betrokkenen
Het basisidee komt vanuit een workshop met pluimveehouders en de Dierenbescherming. Het is verder ontwikkeld door onderzoeker Bram Bos van Wageningen Livestock Research (WLR) en ontwikkelaar Bastiaan Vroegindeweij van Livestock Robotics.
Constructeur Roy Boeren van Geerts Chaam fabriceert de mestschuifel en het afvoermechanisme. Anne-Jo Smits van het Poultry Expertise Centre is projectleider en coördineert het onderzoek en de financiering, samen met WLR.
Een eerste testopstelling van de mestschuifel op het Poultry Innovation Lab in het Gelderse Barneveld en het stofbadhuis in een Kipster-stal laten zien dat het principe werkt. Om de combinatie in de praktijk te testen, is het systeem ingebouwd in de stal met biologische hennen op zorgboerderij Eck-stra. Daarbij kwam alle hulp van de cliënten goed van pas.
Werking
De mestschuifel was eerst recht en is nu een diamantvorm. Daardoor gaat deze beter onder de houtvezels door en wordt de mest goed meegenomen. De dikte van de strooisellaag is nog experimenteren. Bij een te dunne laag maakt de schuifel de hele vloer leeg en bij een te dikke laag gaat de schuifel zweven. De vijzel die de droge mest afvoert werkt nog niet goed, er komt een ander systeem.
Het stofbadhuis trok in de Kipster-stal veel hennen aan, maar in de huidige stal niet. Een student gaat uitzoeken hoe het aantrekkelijker is te maken.
Emissiemetingen
Zodra de mestafvoer goed werkt, starten de indicatieve emissiemetingen. Aan de ene kant van de stal zit een schuifel en aan de andere kant niet, om te kunnen vergelijken.
Wanneer het systeem goed werkt en de metingen positief uitpakken, moet het systeem in meerdere stallen worden ingebouwd voor de officiële emissiemetingen. De combinatie van mestschuifel en stofbadhuis moet zorgen voor minder ammoniak, geur en fijnstof en een beter welzijn van de hennen die baden in het zand van het stofbadhuis.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6170M AQ FH
2016, € 78.500
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger schudder HIT 10.11T
2013, P.O.A.
-
Strautmann HK 3 Plus
Gebruikt, € 750
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %