Pluimvee mag niet meer worden opgetild aan de poten

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag bepaald dat kippen niet aan de poten mogen worden opgetild om ze in een krat of container te plaatsen. 'Dit doet geen recht aan de professionele Nederlandse pluimveeketen', reageert Kees de Jong namens branchevereniging Avined.

Pluimvee+mag+niet+meer+worden+opgetild+aan+de+poten
© Marcel Berendsen

Wereldwijd wordt pluimvee aan de poten gevangen. Dit gebeurt in Nederland ook, met aandacht voor het welzijn van het dier, geeft De Jong aan. 'Door deze uitspraak wordt Nederland uitgesloten van deze werkwijze en komt daarmee op een eiland binnen Europa.'

Branchevereniging Avined, waarbij LTO/NOP, Anevei, Nepluvi, NVP en COBK zijn aangesloten, onderzoekt de uitspraak. Ze zegt zich te blijven inzetten voor een reëel overheidsbeleid en een 'level playing field' binnen Europa.


Dwangsommen vernietigd

Het CBb plaatste ook kanttekeningen bij de redelijkheid en onderbouwing van de dwangsombesluiten die door de NVWA waren opgelegd aan enkele bedrijven. Vanaf 15 augustus 2024 zouden die bedrijven een dwangsom verbeuren, als pluimvee aan de poten wordt gevangen

Die dwangsombesluiten zijn door het CBb vernietigd. De landbouwminister moet zich opnieuw over de wijze van handhaving buigen. Enerzijds is er nieuwe regelgeving in Brussel in de maak die echter nog in de besluitvorming moet. Anderzijds is bij het niet meer mogen vangen aan de poten in veel gevallen sprake van een systeemverandering. Dat doorvoeren kost tijd.

Het vangen van uitgelegde kippen en vleeskuikens gebeurt in Nederland met aandacht voor het welzijn van het dier, geeft De Jong aan. Het aantal overtredingen op het gebied van vangletsel bij pluimvee daalde tussen 2017 en 2021 in Nederland van 27 naar 4 procent. Dat blijkt uit de cijfers van de vangletsel naleefmeting 2021 van de NVWA. De vangletsels bij dieren aangevoerd vanuit het buitenland daalden in die periode niet.


Alternatieven

Kippen aan de poten optillen gebeurt om de dieren in een krat of container te plaatsen. Alternatieven voor het vangen aan de poten zijn een vangmachine waarbij de dieren rechtop blijven, of rechtop handmatig vangen. Uit onderzoek van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) met 5.000 dieren bleek dat de rechtopvangmethode 1,5 keer zoveel tijd kost voor de vleeskuikens en 1,7 keer zoveel voor de leghennen.

Met de vangmachine is ongeveer de helft van de arbeid nodig, maar die kan alleen in een deel van de vleeskuikenstallen worden gebruikt. Bovendien levert het gebruik van de machine op meerdere bedrijven risico’s op voor de hygiëne.




Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer