Aanaarder is redding voor aardappelgewassen na regenval
Veel aardappelgewassen zijn begin juni nog niet aangefreesd door de vele neerslag in mei. Ondertussen hebben de planten zich al behoorlijk ontwikkeld. Zo ook bij Poters van Piet, het akkerbouwbedrijf van de familie Boudeling in het Flevolandse Swifterbant en op een perceel in het Groningse Boven Pekela.
Medewerker Arjan de Lange van Poters van Piet rijdt met een aanaarder van AVR door het gewas Lady Rosetta-pootaardappelen om de rugopbouw te verzorgen. Eigenaar Adriaan Boudeling zag de situatie al een beetje aankomen en handelde net op tijd.
'Half mei was het al nat en leek het aanfrezen moeilijk te worden. AVR had gelukkig dit showroommodel nog staan die we hebben aangeschaft bij dealer GroeNoord. Het is voor het eerst dat we op deze manier werken, al hebben we in het verleden wel eens een perceel geprobeerd', zegt Boudeling.
Half mei was het al nat en leek het aanfrezen moeilijk te worden
Aanaardmachine biedt uitkomst
Twee derde van zijn aardappelareaal heeft de ondernemer nog wel aan kunnen frezen, met twee machines, maar voor een derde was het gewas al te ver gevorderd. Daar blijkt de aanaardmachine een uitkomst. 'De capaciteit ligt veel hoger dan je met frezen gewend bent. Je rijdt 4 tot 5 kilometer per uur. Bij een kleiner gewas moet je opletten dat je de planten niet begraaft. Maar zijn de planten groter, dan is een hogere rijsnelheid mogelijk', zegt de akkerbouwer.
Door de nattigheid was het zoeken naar het juiste moment, maar Boudeling is tevreden met het eindresultaat. 'Later dit seizoen moet uitwijzen hoe de ruggen zich houden en of een tweede bewerking nodig is.'
Ook het ruggen aanaarden op een perceel zetmeelaardappelen in het Groningse Boven Pekela door loonbedrijf Bruggers verliep goed. 'Zeker gezien de vele regen die de afgelopen periode in ons gebied is gevallen', zei Geert Bruggers van het bedrijf in Vlagtwedde vrijdag.
'Deze aardappelen van het ras BMC zijn twee keer tegen onkruid gespoten. De 'onkruidrijke gronden' hier in de buurt moet je niet te vroeg aanaarden', weet Bruggers. 'Want als je te vroeg bent en je krijgt daarna een minder groeizame periode, dan komt het onkruid weer boven omdat het gewas nog niet dicht staat. Dus in dit gewasstadium aanaarden is prima.'
70 millimeter neerslag
De Groningse loonwerker kent ook de risico's van te laat aanaarden. 'Dat kan schade geven aan de beworteling.' Bruggers meldt dat er in de afgelopen weken plaatselijk veel water is gevallen in Noordoost-Groningen. 'In de week van Pinksteren viel er een bui van 40 millimeter en een paar dagen later nog een bui van 30 millimeter.'
Volgens de loonwerker is aanaarden in een periode na veel regen gunstig. 'De woeler breekt de grond nog mooi even open. Daardoor breng je weer wat lucht in de grond. Daarnaast kun je een paar kilometer per uur harder rijden dan bij rugopbouw direct na het poten. Voorlopig houden wij vast aan dit systeem', besluit hij.
Vandaag was de dag dat ik de laatste eindelijk aanaarden kon #zibbo pic.twitter.com/M0Ss70hjFN
— Corné Schouten (@cajschouten) June 4, 2024
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Valtra T 144 active met voorlader
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas VOLTO 870
Gebruikt, P.O.A.
-
Honda HF2417K4 HB
2018, P.O.A.
-
Evers Forest 11-303-2R62
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %